Кои са враговете на белите зъби?

Кои са враговете на белите зъби?

Идеалната усмивка е трудна за постигане, но е важно да се стремим упорито към нея. За да сме със здрави зъби, трябва да имаме и добре изградени навици, казва д-р Ричард Прайс от Американската асоциация по дентална медицина.

Бактериите в устната кухина и храносмилателния тракт произвеждат ензим, като използва захари (глюкоза, фруктоза, нишесте).

Благодарение на този ензим се образува подобна на лепило смес в устата. Сместа е богата на бактерии, които превръщат захарите в киселина. Отделената от бактериите киселина възпрепятства буферния ефект на слюнката и води до образуване на зъбна плака, а нередовното почистване на зъбната плака води до появата на кариеси.

Нередовно почистване на зъбите е адски вредно за тяхното здраве. Околните може не винаги да разбират, ако човек не си мие зъбите редовно (поне по два пъти дневно), но денталното му здраве със сигурност няма да е в безупречна форма.

Препоръчително е почистването на зъбите да става внимателно, с помощта на паста за зъби, съдържаща флуорид. С четката трябва старателно да се почистват всички достъпни повърхности на зъбите, включително и отстрани.

Нередовно посещаване на зъболекар също е във ваш ущърб. Колкото и старателно да почиствате зъбите, може да пропуснете плака на места. С течение на времето тя се втвърдява и се появява зъбен камък, който трябва да бъде отстранен от лекар по дентална медицина. Необходимо е зъбният камък да се почиства 1-2 пъти годишно.

Не пренебрегвайте "природните" четки за зъби. Дълго преди да се появят четките и пастите за зъби, определени храни са играли роля в отстраняването на плаката.

Такива са например по-твърдите и хрупкави зеленчуци и плодове, като моркови, ябълки, краставици. Освен това продуктите, богати на фибри, витамини и минерални вещества са полезни за цялостното ни орално здраве.

Ако се храните с твърде много сладки храни, също вредите на зъбите си. Бактериите "обичат" прости въглехидрати като захар. Консумацията на бонбони, сладкиши или пиенето на сладки безалкохолни напитки позволява на захарта да полепва по зъбите.

Микроорганизмите в устната кухина преобразуват захарта в киселини. Те атакуват зъбния емайл и деминерализират зъбите - процес, който често води до появата на кариеси и други увреждания на резците.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари