ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Красотата на гърдите

Красотата на гърдите

Красотата на гърдите

Красотата на женските гърди от векове е възпявана от поети и рисувана от най-известните художници в света. Тя винаги е била символ на нежност и женственост.

В стремежа си да запазят красотата на гърдите си много майки отказват да кърмят бебетата си. Но кърменето например има голяма ценност за здравето на гърдите.

Основната задача на женските гърди е изработването на мляко в периода на кърмене на бебето. Отказването от кърмене значително увеличава риска от възникване на злокачествени заболявания.

Гърдите могат да изгубят формата си дори ако жената не кърми, защото в периода на бременността и раждането в организма се осъществяват сериозни хормонални преустройства.

Красотата на гърдите

Това няма как да не се отрази върху формата и стегнатия вид на гърдите. Още в тийнейджърските години в организма на момичетата започват да настъпват промени, които подготвят гърдите за бъдещото кърмене.

Хипофизата произвежда женски хормони – естрогени. Те провокират физическото развитие на половите органи и на млечните жлези. Те се състоят от петнадесетина до двадесет дяла, които се разполагат около зърното.

Те са заобиколени от съединителна и мастна тъкан. Във всеки дял има млечни канали, които завършват на върха на зърното. При навлизане в критическата възраст гърдите заради намаленото ниво на естроген се променят.

Тяхната тъкан се превръща от тъкан на жлеза в мастна тъкан. Размерът на млечните жлези намалява в този период. Ако имате кървави секрети, които се отделят от зърното, веднага посетете лекар.

Силните болки и отоци, зачервяването, появата на уплътнения и възли, както и деформацията на формата на зърното са тревожен сигнал, че трябва да посетите специалист.

На седмия до десетия ден след началото на месечния цикъл можете да направите сами изследване – огледайте гърдите за промени във формата и цвета, с възглавничките на пръстите опипайте гърдите и областта под мишниците.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати