Какво трябва да знаем за премахването на косми

Какво трябва да знаем за премахването на косми

Косъмчетата по тялото ни са съставени изцяло от твърд протеин, наречен кератин. Той участва и в изграждането на ноктите. Космите видимо стърчат от повърхността на кожата, но всъщност техните корени се намират по-надълбоко в кожата, в дермата. А именно от космения фоликул - малка торбичка вътре в кожата.

Важно е да се знае, че има съществена разлика в процедурите епилация и депилация. Когато говорим за депилация, имаме в предвид премахване на космите, без увреждане на фоликула. Епилация означава премахване на корена, при което се повлиява и фоликула на косъма. Епилация в домашни условия не може да се извършва.

Най-често използваните методи за епилация са седем – бръснене, кола маска, депилатоарни кремове, електролиза, фото и лазерно премахване, както и скубане с пинсета.

Бръсненето премахва космите, без да има отношение към корена и фоликула. Депилатоарните кремове разчитат на химически формули, които разграждат космите, но не и корените и фоликула. Премахването на космите с пинсета премахва окосмяването от корен, без да уврежда фоликула. Кола маската и епилаторите имат същия ефект. При електроепилацията се влияе на фоликула на космите. А Лазерната епилация и фото-епилацията спадат към т.нар. светлиннна епилация, който чрез светлинни лъчи уврежда и унищожава космените торбички.

Какво трябва да знаем за премахването на косми

Не е препоръчително да се епилирате непосредствено след солариум или плаж. Това може да доведе до петна и наранявания. Изчакайте поне 24 часа преди да се обезкосмите. След епилация също трябва да бъдете внимателни. Сауни, басейни, джакузита и излагане на слънце не се препоръчват, тъй като можете да си докарате бактериална инфекция.

Все още съвременната козметична наука не е стигнала до метод, който изцяло и завинаги да премахне нежеланото окосмяване. Все пак дори и нежелано, окосмяването е необходимо за регулирането на важни процеси в тялото.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати