ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Колко кожа губим

Колко кожа губим

Колко кожа губим

Човешката кожа е невероятен орган, който има защитни, водонепроницаеми и други полезни свойства. Тя постоянно се обновява и се регенерира.

Но какво става с мъртвите кожни клетки? Ще се учудите колко много от тях губите всеки ден. Кожата ни се състои от няколко слоя – този, който виждаме, е епидермисът.

Той се състои от клетки, направени от кератин – веществото, което формира нашите коса и нокти. Животните имат копита, нокти и рога, оформени от кератин.

Отделните клетки се наричат кератиноцити. Те растат на най-долното ниво на епидермиса, който се свързва със следващия слой, дермата. Новите клетки постепенно си пробиват път към по-горните слоеве.

Колко кожа губим

След като достигнат до върха, те умират и преминават в околната среда. Горният мъртъв слой се нарича рогов слой. Мъртвите клетки се откъсват от епидермиса и падат.

Така те освобождават място за новите клетки, които си пробиват път отдолу. Новообразуваните клетки имат нужда от цял месец, за да стигнат до върха.

Кожата, която още имате след месец, е различна от тази, която имате сега. Човешкото тяло се състои от десет трилиона клетки. Кожата ни представлява шестнадесет процента от общата маса на тялото.

Това означава, че имаме хиляда и шестстотин милиарда кожни клетки. Количеството им варира взависимост от размера на тялото. От клетките, които имаме, губим много.

Всеки час изгубваме по четиридесет хиляди клетки. За едно денонощие губим около един милион кожни клетки. Прахта, която ви се налага да бършете, се състои основно от тях.

Тя се събира върху рамките на картините, на первазите, върху телевизора, върху рафтовете. Домовете ни са пълни с малки частички от самите нас.

За една година губим по три килограма и половина мъртва кожа. Домът ни е пълен с трилиони микроскопични акари, които се хранят с мъртвата ни кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати