Може ли козметиката с изтекъл срок да ви навреди

Може ли козметиката с изтекъл срок да ви навреди

Често в шкафчето или на козметичната масичка на някои жени има по някой продукт с изтекъл срок на годност. За жалост в повечето случаи те седят там, защото сме забравили да погледнем до кога е препоръчителна им употреба. А понякога дори и да узнаем, че вече не са годни, ние не ги изхвърляме. Причината? Дамите трудно се разделят с макиажа си, особено ако за него са похарчени доста пари. В такива случаи притеснението какво ли могат да ни причинят винаги остава на заден план

Проучване, проведено сред 3 813 жени разкри, че 15 % от анкетираните не са наясно, че козметиката има пределен срок на употреба. В допълнение 49 % от запитаните изобщо не проявяват загриженост до кога могат да използват продуктите. 1/3 от дамите признават, че проверяват срока на годност, но впоследствие не спазват указанията за изхвърлянето им след определен период от време.

Какви са възможните странични ефекти от употребата на козметика с изтекъл срок?

Нанасянето на такива продукти може да ви причини кожни обриви, сърбежи и зачервявания. В определени случаи потребителите получават алергични реакции като в крайна сметка може да се стигне и до посещение на спешно отделение.

Може ли козметиката с изтекъл срок да ви навреди

Използването на стари червила предизвиква раздразнения, подуване и алергия на устните.

Нанасянето на очни спирали с изтекъл срок на годност води до очна инфекция. Старите спирали предизвикват и бактериални инфекции в окото.

Други очни гримове също могат да доведат до зачервяване и порозовяване на окото, както и болка. Някои дори могат да си докарат хронично възпаление на клепачите или състояние, наречено Блефартис (Blepharitis). Впоследствие ще се наложи специална очна хигиена, за да се предотврати задълбочаването на проблема, което ще рече, че използването на очен грим ще стане табу. В допълнение грим с изтекъл срок на годност може да влоши съществуващи проблеми със състоянието на очите.

Така че, за да си спестите бъдещи неразположения и излишни разходи за лечебни медикаменти, проверявайте по-често макиажа си и не се колебайте да изхвърлите продуктите, които могат да ви навредят.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати