Полезните витамини за косата

Полезните витамини за косата

Не подценявайте състоянието на косата си и полагайте редовни грижи за нея. Освен козметичните продукти, по-доброто хранене също ще помогне за подобряване на здравето й. Магнезий, цинк и желязо са сред най-важните минерали за нея. А сред най-полезните витамини за растежа и състоянието на косата са витамините А, В, С, D и Е.

Витамин А е от значение за здравината й. Той е антиоксидант. Основни хранителни източници са моркови, кайсия, праскови, мляко, сирене, риба, месо, спанак, броколи.

Няколко вида на витамин B комплекс са полезни за растежа на косата. Най-важната причина е кератинът. Хранителни източници са млякото, яйцата, ориз. Витамин В3 е важен за укрепването на косата чрез подобряване на кръвообращението. Има го в пилешкото и заешкото месо, черния дроб, рибата, в граха и фасула. Витамин В5 – полезен за предотвратяване на косопад и побеляването на косата – е в мляко, риба, яйца, сирене, кайсия, праскова, спанак, ядки. Също толкова полезни са и витамини В6, В9 и особено витамин В12.

Витамин С е един от най-добрите витамини, антиоксидант, за растежа и здравето на косата. Това спомага за постигане на общото здравословно състояние на кожата. Той е в цитрусовите плодове, особено лимоните, пъпеш, ананас, ягоди, касис, зелените зеленчуци.

Зелени Зеленчуци

Витамин D има положителен ефект върху здравето и растежа на косата. Слънчевата светлина е основният източник за получаване на необходимия витамин D за тялото. Освен това източник са и млякото и млечните продукти, херингата, сьомгата.

Витамин Е е един от най-известните хранителни вещества, които стимулират здравето на кожата, както и растежа на косата. Когато се подобрява кръвообръщението на скалпа, се предотвратява косопада. Хранителни източници са растителните масла, соята, сурови семена и ядки, черен дроб, тъмни листни зеленчуци. Трябва ежедневният му прием да е умерен.

Яжте пресни зеленчуци и плодове. Консумирате повече зелени листни зеленчуци.

Полагайте и други грижи, свързани с чистотата на косата, масажи на скалпа, прилагайте различни домашни маски за здравина и блясък.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати