Помагат ли кремовете против бръчки

Крем за чувствителна кожа

Много от кремовете и лосионите против бръчки, които се продават в големите магазини, в аптеките и в Интернет обещават намаляване на бръчките и предотвратяване или премахване на щетите, причинени от слънцето или времето.

Да, но дали те работят? Изследванията показват, че някои кремове против бръчки съдържат съставки, които могат да намалят появата на бръчки. Ако търсите фейс-лифт в бутилка, най-вероятно няма да го намерите в кремовете против бръчки. Но те могат да подобрят външния вид на вашата кожа, в зависимост от това колко дълго ги използвате и количеството и вида на активната съставка в тях.

Както вече разбрахте ефективността на кремовете против бръчки зависи от частта на активната съставка или съставки в него. Ето някои често срещани съставки, които могат да доведат от леко до умерено подобрение в появата на бръчки.

Ретинол

Ретинол е съединение на витамин А и е първия антиоксидант, който се използва широко в кремовете против бръчки. Антиоксиданти са вещества, които неутрализират свободни радикали - нестабилните кислородни молекули, които разрушават клетките на кожата и довеждат до появата на бръчки. Ретинолът е по-слаб от другият производен на витамин А - третиноинът, който се използва за локално лечение на бръчки. Третиноин е достъпен само по лекарско предписание. Избягвайте витамин А деривативите, ако сте бременна или се опитвате да забременеете, тъй като те могат да увеличат риска от вродени дефекти.

Хидрокси киселини

Алфа-хидрокси киселини, бета-хидрокси киселини и поли хидрокси киселините са синтетични версии на киселини, получени от съдържащи захар плодове. Тези киселини са ексфолиантни вещества, които премахват горния слой на старата, мъртва кожа и стимулират растежа на гладка, равномерно пигментирани нова кожа. Тъй като хидрокси киселините повишават чувствителността на кожата към вредите на слънцето, винаги носете слънцезащитни продукти по време на употребата на кремове против бръчки и за най-малко една седмица по-късно.

Коензим Q10

Коензимът Q10 е хранително вещество, което помага за регулиране на производството на енергия в клетките. Някои проучвания показват намаляване на фините бръчки около очите, без странични ефекти. Други проучвания показват, че приложението, преди излагане на слънце, предпазва от вредното въздействие на слънцето.

Медни пептиди

Медта е микроелемент във всяка клетка. При продукти прилагани върху кожата, той е комбиниран с малки частици протеин, наречен пептиди. Медни пептиди подобряват заздравяването на раните. Те също така стимулира производството на колаген и може да засилят действието на антиоксидантите.

Кинетин

Като фактор за растежа на растенията, кинетин може да подобри външния вид на бръчките и неравномерната пигментация с минимално дразнене. Не е ясно как той работи, но той може да помогне за намаляване на бръчките, като помага на кожата да запази влагата и чрез стимулиране на производството на колаген. Той може да бъде мощен антиоксидант.

Зелен чай

Екстракти от чай

Зеленият и черен чай съдържат съединения с антиоксидантни и имат противовъзпалителни свойства. Зелен чай и екстрактите му са тези, които най-често се срещат в кремовете против бръчки.

Помислете за тези неща, когато избирате крем против бръчки:

Цената. Няма връзка с ефективността на разходите. Не винаги крем против бръчки, който е по-скъпо, може да бъде по-ефективен, отколкото някои по-евтин продукт.

Новите изследвания. Изследванията показват, че някои съставки може да намалят появата на бръчки. Въпреки това, повечето кремове против бръчки не са били подложени на цялостно и обективно изследване, за да се докаже тяхната полза.

Ниски дози. Готовите кремове против бръчки съдържат по-ниски концентрации на активните съставки, отколкото кремовете приготвени по рецепти. Резултатите, ако има такива, са ограничени и обикновено са краткотрайни.

Ежедневна употреба. Най-вероятно ще трябва да използвате крем против бръчки веднъж или два пъти дневно в продължение на много седмици, преди да забележи някакви подобрения. И след като прекратите употребата на продукта, кожата ви е вероятно да се върнете към оригиналния си вид.

Странични ефекти. Някои продукти може да предизвикат дразнене на кожата, обриви, парене или зачервяване. Не забравяйте да прочетете и следвайте инструкциите, за да се ограничат възможните странични ефекти на продукта.

Индивидуалните различия. Само защото вашият приятел се кълне в продукт не означава, че ще работи и при вас. Хората имат различни типове кожа. Нито един продукт не работи по същия начин при всеки човек.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати