ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Витаминът на красотата

Витаминът на красотата

Красота
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
Виж ››

Като витамин на красотата се определя бета каротин. Този мастноразтворим пигмент е и силен антиоксидант.

Бета каротинът е провитамин на витамин А. Той участва в синтеза на белтъци и антитела, като усилва растежа и развитието на костите, защитава лигавицата на устната кухина, носа, гърлото, дихателните пътища и белите дробове. Използва се като допълнителна активна съставка в терапията на емфизем и хиперфункция на щитовидната жлеза.

Превантивното действие на бета каротинът се базира на способността му да трансформира канцерогенните продукти в безопасни съставки. Също така стимулира функциите на имунната система. А когато сте добре вътрешно, това личи и външно.

Моркови

Бета каротинът защитава от влиянието на компютри, телевизори и УВ лъчи. Забавя стареенето, подобрява зрението и подобрява клетъчния растеж. Има приложение в превенцията на раковите заболявания. Вече приет, бета каротинът се преработва в организма ни и се преобразува във витамин А. Не може да се натрупа като вредна доза, защото се усвоява само необходимото количество от него.

При предозиране с този витамин, може да се стигне до пожълтяване на кожата. Затова се налага след всеки 5 дни на прием да се прави пауза от 2 дни.

Приема на бета каротин е най-полезен през летния сезон, защото той ни пази от вредното влияние на слънцето, и същевременно спомага за образуването на здрав и красив тен.

Бета каротинът може да се открие във всички зелени растения и някои плодове, като моркови, спанак, диня, кайсии. Също така може да се приема под формата на хранителна добавка по време на хранене. В този случай е задължително производителят да е надежден.

Бета каротин

С особено внимание към приема на бета каротин трябва да се отнасят диабетиците, тъй като техният организъм поема по-малки дози от него.

Дефицитът на витамин А, чиито провитамин е Бета Каротинът, може да доведе до образуване на камъни в жлъчката и бъбреците поради това, че епителните клетки се излющват и могат да послужат като ядро, около което се утаяват минерални соли.

Най-добрите източници на витамин А са морковите, рибено масло, черния дроб, тъмнозелените и жълтите зеленчуци.

Най-голямо съдържание на бета каротин се наблюдава в следните храни:

- Сладки картофи – те осигуряват 94444 мкг. бета каротин на 100 гр.

- Кале – тази ранна форма на зеле, в суровият си вид може да осигури 9226 мкг. бета каротин на 100 гр. и 8173 мкг. – варен.

Задушен спанак

- Моркови – Точно бета каротинът в морковите им придава оранжев цвят. 100 грама сурови моркови осигурява 8285 мкг. бета каротин.

- Ряпа - тази хрупкава подправка за всяка самата съдържа 6952 мкг. бета каротин в 100 гр. и 4575 мкг. – когато е сварена.

- Спанак – един от малкото, който увеличава стойностите на бета каротина след термична обработка, е спанакът. Варен, стойностите на витамина са 6288 мкг. На 100 гр., докато в суров те са 5626 мкг за същото количество.

- Сушени билки – те са препълнени с витамини. Всеки трябва да добие навика да добавя щипка билка към всичко, което приготвя. В сушения босилек бета каротинът е 5584 мкг. за 100 гр., следван от сушения магданоз 5380 мкг. За 100 гр., сухият риган 4112 мкг. за 100 гр., прясна мащерка, риган и др.

- Маруля - по отношение на бета каротин, видът на марулята има значение. Стойностите му варират от 4495 мкг. за 100 гр. при марулите с червени листа, до 4443 мкг. за 100 гр. при зелените. Салатата айсберг пък осигурява скромната стойност 299 мкг. бета каротин за 100 гр.

Зеле – Също като спанака при термична обработка увеличава стойностите на витамина. Сурово съдържа 3842 мкг. бета каротин за 100 гр., а варено – 4814 мкг. за 100 гр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Рада
Рада
27.01.2013 02:58
Би било по добре към този тип статии да прибавяте и подробен списък на храните, които съдържат съставката и количеството й,в този пример витаминът:)
0
0