Маска с кардамон срещу мазна кожа

Маска за лице

Кардамонът е много ароматна подправка, която идва от Индия. Расте под формата на шушулки, в които има семенца. След като се развият шушулките, се изсушават и вече може да се използва подправката. Използва се доста често в индийската кухня и е основната съставка, която се съдържа в кърито.

Интересен факт за кардамона е, че той е една от най-скъпите подправки. Единствената миризма, която е по-скъпа, е шафран. Освен това трябва да имате предвид, когато го слагате в различните ястия, че кардамонът е специфично ароматен и количеството, което добавяте, трябва да бъде много малко.

Но нека не обръщаме внимание само на кулинарните плюсове на подправката. Кардамонът е много полезен и за здравето. Помага при здравословни неразположения – менструални болки, мигрена, болки в гърлото, действа много добре и при настинки. Не на последно място карадамонът се приема са афродизиак.

В козметиката кардамонът също е много използван. В Древна Гърция е бил използван за направата на парфюми. Много ефикасна е подправката и за мазна кожа, в комбинация с други продукти. За да си приготвите маската с кардамон, са ви нужни следните неща:

Кардамон

Маска с кардамон и зехтин

Необходими съставки: семена от кардамон, 1 – 2 с.л зехтин

Начин на приготвяне: Първото, което трябва да направите, е хубаво да стриете подправката – целта е да стане на прах. Следващата стъпка е да смесите кардамона заедно с лъжицата зехтин и да разбъркате. Ще се получи кашичка – трябва да е достатъчно гъста, за да можете да намажете лицето си. След като я нанесете, задръжте там десетина минути и изплакнете с хладка вода. Благодарение на тази маска кожата ви ще стане гладка и здрава.

Предлагаме ви още една маска, която трябва да слагате не по-често от веднъж на седмица. Отново е подходяща за мазна кожа:

Маска за мазна кожа с масло от кардамон

Необходими съставки: 4 – 5 капки масло от кардамон, 2 с.л прясно мляко, 1 ч.л мед, ½ ч.л морска сол

Начин на приготвяне: Първо морската сол трябва да се смели и да се размеси с меда. После смесвате всички продукти и с помощта на памучен тампон нанасяте маската на лицето си. Изчаквате около 20 минути и измивате с топла вода. Правете маската в продължение на половин месец през 5-6 дена, след това направете почивка.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати