Кои са опасните съставки в боите за коса

Бои за коса

Много хора в САЩ и Европа използват боите за коса. Смята се, че повече от една трета от жените над 18-годишна възраст и около 10% от мъжете над 40-годишна възраст използват някакъв вид боя за коса.

Трайните бои за коса, едни от най-разпространените, съставляват около 80 на сто от продуктите на пазара до момента. Те се състоят от "междинни" химикали, наречени ароматни амини и багрилни "муфи".

Канцерогенните вещества, т.е. химикалите в тях са над 5 000. Тъй като огромен брой хора ги използват, учените се опитват да установят дали има връзка на химикалите, съдържащи се в боите, с повишеното ниво на риск от рак при хората.

Боядисване на коса

Британски учени, занимаващи се точно с такова изследване, наскоро излязоха с мнение, че боите за коса водят до онкологични трансформации в тялото. И най-вече - амините, които се съдържат в тях.

Всички бои съдържат амини или по-точно – вторични амини. Те, веднъж влезли в контакт с кожата, остават там с години. Реагират на тютюнев дим и замърсители във въздуха, образувайки едни от най-мощните канцерогенни съединения.

Те са силно токсични и са абсолютно забранени в козметиката. Досега са били незабелязани, тъй като са проявление на последстващи боядисването и времето фактори.

Бои са коса

За опасности, като алергии например, вече сме осведомени от опаковките на боите за коса. Сега обаче се оказва, че това е най-малкият проблем, който може да имаме след употребата на съединението.

Болести, свързани с боите, са рак на гърдата, яйчниците, мозъка и пикочния мехур, както и левкемия. Изследване показва, че за жени, боядисващи косата си повече от девет пъти годишно, рискът от левкимия е с 60 % по-висок от този на останалите.

Първите разкрития, направени от британските учени, са изнесени още през 2009 г. След тяхното алармиране, 22 вида бои за коси са забранени и изтеглени от мрежата, благодарение на Европейската комисия по здравеопазването.

Във връзка с разкритията, разкрасителната индустрия и производителите и категорично отричат да има подобни рискове.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати