Червилото може да причини рак на стомаха

Вреди от червилата

Почти всяка жена слага някакъв грим на лицето си. Дали, защото мисли, че с него изглежда по-хубава или защото смята, че ще предизвика повече внимание по този начин? Според английско проучване британките прекарват общо 43 седмици в живота си пред огледалото, за да се гримират.

Според същото това изследване едва 13 % от жените не се притесняват по никакъв начин да излизат навън без грим. А цял процент от дамите слагат поне фон дьо тен преди да отидат да спортуват във фитнеса.

Гланцове за устни

Но освен подобни проучвания, които по скоро ни дават възможност да погледнем на нещата от веселата им страна, съществуват и не толкова весели изследвания по въпроса с грима.

Този път изследването идва от САЩ – според тамошните учени, има някои видове козметика, които могат да ни причинят нещо много повече от лош външен вид – рак на стомаха и рак на белия дроб.

Американските учени провеждат изследване върху 32 различни козметични продукти, които по-голямата част от тийнейджърките в САЩ използват. Причината за опасните мазила е във високото съдържание на хром в продукта.

Червила

Експертите, които провеждат изследването не назовават марките, които са изследвани, но съобщават, че това са продукти, които са на сравнително ниски цени и всеки би могъл да си ги позволи.

Направени са изследвания на гланцове за устни, а според резултатите голяма част от тях съдържат прекалено високи нива на манган, както и на алуминий.

Специалистите смятат, че високите им нива могат да причинят болестта на Алцхаймер, но това не е всичко. Експертите подозират, че манганът може да бъде причина за много повече проблеми - такива с концентрацията, както и за чести промени в настроението.

Резултати от проведена анкета показват, че младите и подрастващите момичета слагат червило или поне някакъв гланц ежедневно, при това поне по два – три пъти дневно.

Учените успокояват, че отрицателното влияние на козметичните продукти не се появява веднага, но ако се използват постоянно в дългосрочен план е възможно да се появи проблем.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати