Как да поддържаме кожата си чиста

Чиста кожа

Определението чиста кожа се отнася за кожа, от която са премахнати всички следи от грим, замърсявания, пот, себум и патогенни бактерии. Тя изглежда чиста, копринена, матова, гладка и озарена, а при допир е мека, деликатна и свежа, без усещане за мазност.

За да постигнете и да поддържате кожата си чиста, са нужни ежедневни грижи. От нея трябва да бъдат почистени излишният себум, пот, натрупвания на мъртви клетки, както и замърсяванията, свързани с начина ни на живот: следи от външни замърсявания, грим, остатъци от дневен или нощен крем.

Маски за кожа

На първо място е грижата отвън. Най-подходящите средства за поддържането на кожата са тези, които съдържат АНА-киселини. Те великолепно отделят мъртвите клетки, една от причините за нездравия цвят на лицето.

Друго изключително полезно и популярно средство за поддържане чистия и здрав вид на кожата, са домашните или професионални маски за лице. Те въздействат на дълбоките слоеве на кожата и доставят до тях необходимите подхранващи вещества.

От домашно приготвените най-подходящи са рецептите с овесени ядки, хума, кисело мляко и т.н.т., които видимо подобряват кожата на лицето. Имайте в предвид и факта, че кожата се почиства и хидратира два пъти на ден.

Хидратиране на кожа

Водата е естествен очистител – вътрешен и външен, на човешкото тяло и организъм. За поддържане на чиста кожа се препоръчва практикуването на водни процедури.

Трябва да се внимава обаче, тъй като водопроводната вода изсушава кожата, като я лишава от естествения й защитен слой. За да се предотврати това, обезателно трябва да се използват подхранващи кремове или лосиони.

Поддържането на проблемната кожа пък изисква редовни процедури при козметик.

Здравословно хранене

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, поради което изисква и вътрешни грижи. Здравият й вид зависи до голяма степен и от това, с което се храним. За да подобрим вида й, е нужно да наблегнем най-вече на течности.

Ако редовно се дехидратирате, се излагате на риск от поява на дълбоки бръчки. Освен водата подходящи течности, носещи свежест на кожата, са мляко, фрешовете и натуралните сокове, така богати на витамини и минерали.

Освен течностите, в менюто ви задължително трябва да присъстват плодове и зеленчуци, макаронени изделия и бобови растения. Те съдържат високи нива вода в себе си, чрез която доставят на организма и кожата допълнителна доза хидратация.

Редовните физически натоварвания пък подобряват кръвообращението и нормализират работата на всички системи в организма. Практикуването им също така може да ви освободи от излишните нива на стрес – бичът на 21 век.

Стресът е един от основните виновници за това кожата да изглежда сива и нездрава. Поради това е добре да го избягвате, за да не се отрази това и на кожата ви.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати