Падане на косата на петна

Косопад

Падането на коса и по-точно косопадът е вид заболяване. Има два основни вида – ефлувиум, което е самият процес на падане на косата, и алопеция - крайният резултат, вследствие на този косопад.

Алопецията също се дели на два вида – доброкачествена и злокачествена. При доброкачествената има шанс за подобрение, тъй като косменият фоликул все още функционира. При злокачествената процесът е необратим, тъй като луковицата на косъма е напълно разрушена и не е възможно повече да се развие косъм от нея.

Доброкачествената алопеция от своя страна също се дели на няколко вида, в зависимост от бързината и формата на оплешивяване, както и причините, които са довели до косопад. Най-често се определя вида на косопада според големината на засегнатите участъци от скалпа.

И така, когато се говори за косопад, се има предвид изтъняване на косата, както и оредяването ѝ при пълната загуба на окосменост по главата.

Алопеция

Падането на косата на петна се определя с термина Алопеция ареата или гнездов косопад. При него опадането на косата е само в отделни участъци, като областите имат ясни граници. Плешивите петна се виждат.

Подобен процес е обратим, тъй като корените на отсъстващите косми са все още здрави. С подходящия подход и лечение косата може да се появи отново, и то без следа от плешивите петна.

Алопеция ареата се появява внезапно. Лечението е трудно и продължително. Ако се отстрани причината за появата му, дори може да изчезне от само себе си.

Оредяване на коса

Най-често първият симптом за този вид косопад е появата на кръгло петно на темето, което постепенно се разширява. Често се нарича локален косопад и спада към алопецията, която не оставя белези след себе си. Често причината за нея е неизвестна, а ако не се лекува, води до алопеция тоталис или пълна загуба на косата.

Падането на косата на петна е индикатор за това, че трябва задължително да вземете мерки. Ако не обърнете внимание навреме, е възможно да ви опада цялата коса. Това, разбира се, не става за ден-два – то е продължителен процес, който, колкото по-рано бъде спрян, толкова по-добре.

Косопадът отдавна е проблем на медицината и дерматологията, но с всеки изминал ден се откриват нови и нови методи за борба с него.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sevda
sevda
05.09.2014 23:03
zdr
0
0