ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Какъв цвят да си боядисам косата

Какъв цвят да си боядисам косата

Цвят на коса
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Оказва се, че цветът на косата има много голямо значение и то не само за външния вид, а и за работата. Проучване направено във Великобритания показва, че цели 90 % от дамите там са убедени, че цветът и прическата, която имат, им помагат за добрите оценки, които получават в работата.

За да изглеждаме добре, прическата и цветът на косата, който сме си избрали, трябва да ни отиват. Но как да определим кой цвят да подберем и дали няма да сбъркаме, ако сме тъмнокоси, но искаме да се изрусим например?

Тъмна коса

Най-лесният начин е да се ориентирате по следните три неща – тен на кожата, цвят на очите, естествен цвят на косата. Според швейцарския педагог и художник Йоханес Итена и класификацията разработена от него, представителите на европейската раса се делят на няколко основни цветотипа.

Това са пролет, лято, есен и зима, както и южен тип. Ако не сте убедени кой от всички сте вие, можете да се определите с помощта на следните характеристики за всеки цветотип.

Боядисване на коса

1. Пролет – това са дами с бяла кожа и обикновено сини очи, т.нар. естествени блондинки. На тях им отиват всякакви светли нюанси – меден, карамелен, златисто-кафяв цвят, а защо не и пшеничен. Тъмните цветове, както и червеникавите не се препоръчват.

2. Лято – дамите-лято са със светла, но не порцеланова кожа, както са жените-пролет. Жените от цветотип лято имат лек загар на кожата, а също и зелени, сиво-сини или светло кафяви очи. Добрата новина за тези дами е, че могат съвсем спокойно да експериментират с цветовете.

Руса коса

3. Есен – ако сте жена-есен, значи имате червена коса, зелени очи, вероятно и лунички. Често пъти можете да срещнете и жени-есен с кафяви и дори черни очи. За тези жени най-подходящи са различни вариации на червения цвят. Често пъти им отиват кестенявите нюанси.

4. Зима – доста рядко се срещат жени-зима. Те имат особена красота – нежни са, приличат на порцеланови кукли, с много бяла кожа, светли очи, тъмни вежди и коса. Понякога жената-зима има и сиви очи. За такива жени най-добрият избор, освен техния естествен цвят, е тъмнокестенявото.

5. Има и още един тип, който е наречен южен тип – това са дамите с мургава кожа, тъмни очи и тъмна коса. Не се препоръчва, ако сте от този тип да се боядисвате с руси и светли нюанси.

Ако все пак сте решили, че искате драстична промяна, най-добре да не експериментирате сами, тъй като може ефектът да се превърне в дефект. Консултирайте се с фризьор преди да предприемете тази стъпка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 15
3 9
2 6
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
sisa
sisa
23.11.2015 10:30
az sam s tamna koga i se pitam ot tamno kafyvo kakav cvyt shte mi mysa
0
4
Деси
Деси
23.02.2015 11:22
аз съм със тъмна коса синьо зелени очи и много светла кожа
5
3
марая
марая
30.07.2014 15:27
а ако съм със черни очи и лек загар на кожата но по рождение и черно към тъмно кафяв цвят на косата какъв цвят би ми отивал
15
2
хаха
хаха
04.10.2013 19:55
А ако съм с много светла кожа, черни очи и кестенява коса?
6
2