Модата на тена

Тен

Повечето от нас, които са уморени от шума на големия град и еднаквата обстановка в офиса, в летните дни търсят спасение някъде на открито, в близост до морето или каквато и да е вода. Но най-важното е да се сдобием с хубав летен загар. От една страна слънцето може да остави доста неприятни спомени върху кожата.

Според лекарите, силният тен подкопава нервната система, влошава дейността на сърцето, изсушава кожата и спомага за образуването на бръчки. От друга страна, слънчевите лъчи повдигат настроението, стимулират синтеза на витамин D, наричан още слънчев еликсир.

Летен Загар

При образуването на този витамин се укрепват костите. За пръв път за него заговаря Хипократ. Витамин D регулира метаболизма и калция в организма. Без него костите отслабват, стават чупливи, развива се остеопороза, развалят се зъбите и ноктите. Той служи и като онкологична превенция при рака на гърдата и дебелото черво.

Древните китайци вярвали, че слънчевите бани са ефективна защита срещу едра шарка. Излагането на слънце подобрява обмена на веществата и стимулира кръвообращението.

Шанел

Ултравиолетовите лъчи повишават имунитета и увеличават съдържанието на антитела в кръвта, което от своя страна повишава съпротивителните сили на организма към инфекциозни и вирусни заболявания.

Модата на летния загар се появява през 30-те години на XX век. Твърди се, че е въведен от Коко Шанел, която по време на круиз от Париж до Кан, стояла по-дълго на слънце и случайно хванала тен.

Примерът на Шанел бил последван от много жени в Европа и Америка и скоро след това слънчевите бани се превърнали в здравословен начин на живот.

Косата също се разкрасява, когато се излагаме на слънце, засилва се и растежът й. Но добиването на тен трябва да е с мярка. За да имаме загар не е необходимо да се печем под жаркото слънце, това може да се случи и на сянка, тъй като въздухът пречупва ултравиолетовите лъчи и ги изпраща във всички посоки. Според учените водата отразява 6 % от слънчевите лъчи, а пясъкът 16 %.

Прякото слънце трябва да бъде избягвано от хора с лунички, сиви или сини очи, както и деца и възрастни хора.

Интересно е, че през Средновековието, хората с тен са смятани за по-ниска класа, защото млечнобялата кожа е била признак на благосъстояние. Известен метод е бил избелването на кожата чрез тебешир или арсен.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати