Козметични процедури според биологичния часовник

Грижи за кожата

В наши дни е съществуват хиляди начини да поддържаме красотата и младостта си. Някои от тях, разбира се, са по-успешни от други. Най-важното е да съобразим грижите за външния вид с възрастта и състоянието на кожата си.

Когато купуваме даден продукт, трябва да се убедим, че той е подходящ за нашата възраст. Имайте в предвид, че в условията на постоянен стрес, цигарен дим, вредна храна и замърсена околна среда, кожата най-вероятно е с около десет години по-напред от вас.

Естествено е, когато си на тридесет да имаш нужда от един вид процедури и грижи, а на четиридесет - от други. Поради това ней-важно е определянето на реалната възраст на кожата.

Подобно определение може най-добре да се даде от опитен козметик. Разбира се, вие сами можете да го направите, като вземете в предвид няколкото фактора, които увеличават възрастта:

Козметични процедури според биологичния часовник

- Хормонални проблеми - нарушаване нормалния ритъм на регенерация на клетките на кожата;

- Нездравословно хранене, липса на храни богати на витамини, минерали и микроелементи, компенсирани с пържени, мазни и полуфабрикати;

- Проблеми с обмяна на веществата/ забавен метаболизъм;

- Пушене или обкръжение от пушачи;

- Липса на осем часов сън на денонощие;

- Злоупотреба с алкохол;

- Образуване на свободни радикали под въздействието на ултра виолетовите лъчи, поради дълго излагане на слънце;

- Сух въздух - дефицит на влага в кожата и загуба на еластичност;

- Постоянен стрес в работа или в семейството.

20–30 годишна възраст – През тези години кожата е най-плътна, добре хидратирана и без видими следи, нанесени от времето. Клетките имат способността да се регенерират бързо. Възможна е поява на кафяви петънца, следствие от дълго излагане под слънцето през летните месеци.

Козметични процедури според биологичния часовник

Препоръчва се използването на дневен, овлажняващ крем и нощен, съдържащ елементи, борещи се с първите признаци на стареене. Той трябва също така да тушира мимическите бръчки. Вредните навици, като солариум, прекаляване със слънце, пушене, недоспиване и диети влияят пагубно на кожата.

30- 40 годишна възраст - Синтезът на колаген се забавя, а повърхностният защитен слой на кожата става по-тънък. Започва бавна поява на фини бръчици около очите и устата. Появява се чувство на сухота и опъване, породени от лесно нарушимия хидробаланс.

Задължителна е употребата на хидратант. Добре е да се снабдите и с серуми – те предлагат експресна и качествена грижа за кожата с висока концентрация на полезни съставки. Нанасят се след почистване сутрин и вечер. Не трябва да се пренебрегват и домашните маски.

40–50 годишна възраст – Вече навлезли в периода с хормоналните промени, най-вероятно ще забележите появата на по-дълбоки и видими бръчки. Цветът на кожата се променя, тя се отпуска, а колагенът и еластинът са във все по-малки количества.

Изключително препоръчителна е употребата на многофункционалните кремове – за хидратация, лифтинг, подмладяване. Масажите за лице и деколте в избрания от салон също не трябва да се пропускат. Маските с лифтинг ефект също. Редовните посещения при добър козметик трябва да се превърнат в традиция.

Козметични процедури според биологичния часовник

Винаги, когато излизате навън, кожата ви трябва да е защитена от вятъра или слънцето. Специално внимание трябва да се обърнете на шията и на ръцете си, където се появяват най-сериозните щети на времето.

Над 50-те - В тази възраст метаболизмът е забавен, хормоналните промени са на лице и грижите за кожата трябва да станат по-интензивни. В този период се появяват пигментни петна, торбички под очите и все по-дълбоки бръчки.

Трябва да се използват регенериращи кремове и процедури в салоните. Най-добри са подмладяващите пилинг процедури и филърите за запълване на дълбоки бръчки. Употребата на дневен и нощен крем остава задължителна, както и анти ейдж серума, и ежедневното почистване вечер. Добре е да се спазва здравословен начин на хранене и да се пият повече полезни течности.

Собственият ни биологичен часовник диктува както пулсациите на всеки един орган от тялото ни, така и на живота на кожата ни. За да достигнем оптималния ефект от всяка една козметична процедури, съответно козметичен продукт, е задължително да се съобразим със собствения си биоритъм.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати