Какво са фитохормоните

Фитохормони
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
Препоръчано за теб:
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
20.00 лв.
Виж ››

Още в миналия век става ясно, че растежът и развитието на растенията се контролира от определени хормони. За да се прави обаче разлика между тези хормони и хормоните у човека и животните, те са наречени фитохормони.

Фитохормоните представляват съединения, синтезирани в малки количества в една част на растението. Те довеждат до специфичен ефект на растеж или образуване на форми, след като се транспортират до други негови части и се поемат от съответните рецептори.

Действието на фитохормоните не е идентично с хормоните при човека. То зависи от комплексни фактори, като концентрация на веществото, състояние на растението, условия на околната среда и полифункционалността им.

Козметика с фитохормони

През ХХ век биологията установи, че размножителните механизми и в частност хормоните както при хората и животните, така и при растенията, не са се изменили съществено в хода на еволюцията. Единствената разлика е в това, че първоначално хормоналните функции са изпълнявали продукти от разграждането на общи метаболити, например белтъци.

В еволюцията обаче се изграждат самостоятелни пътища на синтез, които са тясно свързани с общите пътища в определения организъм. Това дава повод да се приложат на практиката субстанциите, които наподобяват половите хормони у хората, но се съдържат и в растенията.

Действието на фитохормоните било познато още на древната азиатска медицина, най-вече в Китай и Индия. Тези, съдържащи се в женшен, били използвани за забавяне остаряването на богатите мъже, тъй като напомняли на тестостерон.

Природни дарове

Лечителите от времето на Хипократ пък използвали определени растителни вещества, за да предизвикват спонтанен аборт. Индианците в Северна Америка също познавали храни, предпазващи от стареене, богати на фитохормони.

Днес фитохормоните навлизат все повече в официалната медицина. Това е обнадеждаващо както за лекарите, така и за пациентите. Голяма част от промишлените гиганти в последните години стартираха т.нар. “биопрограми”, насочени към изследвания именно в тази област. В скоро време се очаква бум на подобен тип природни безвредни и същевременно ползотворни препарати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Атанасова
Атанасова
04.11.2013 11:19
Съвсем безполезна статия.
3
0