Запазете косата здрава въпреки зимните шапки

Шапки

Зимните шапки са тези, които ни предпазват от простудните заболявания през зимните месеци. Ако се разхождате без шапка в студеното време, последствията могат да са доста сериозни. Спазми в кръвоносните съдове на главния мозък, невралгии – това са само част от усложнения, които могат да се случат.

Въпреки това носенето на шапка може и да донесе един негатив – да развали добрия вид на косата ви. Поради това трябва да знаете как да го избегнете.

Най-лошият вариант е да сложите шапката върху не напълно изсъхнала коса. Тогава тя ще приеме формата на шапката. Поради това е в студените зимни дни е най-добре да измивате главата поне няколко часа преди излизане, или още по-сигурно - вечер.

Продукти за коса

Вариант за запазване на прическата е изсушаването на косата с четка с по-голям диаметър. С нея се навива целият кичур – до края. Така се добавя обем в корените. Друг начин за придаване на обем е използването на сешоар с дифузер.

Ако често изправяте косата си, за да не бъде сплескана веднага при поставянето на шапката, то най-добре провеждайте процедурата с наредена напред глава. Това ще ѝ придаде нужния обем.

На местата, където най-много се обезформя косата, създайте нужния обем с леко тупиране. За целта е нужен плосък гребен с големи редки зъбци. Кичурите трябва да се обработят с лак за силно фиксиране в корените, а отгоре да се пригладят с гребен.

Ако косата ви е боядисана или къдрена, то поддържането на обема е много лесно. Има редица прически, при които може да се носи шапка, без това да създава проблеми. Късите прически и прическите-трасфромъри също не страдат особено от поставянето на шапка. Те могат лесно се приведат във вид и да им се придават различни вариации.

Зимна шапка

Когато свалим зимната шапка, често се получава статично електричество, при което косъмчетата се разлитат в различни посоки и не искат да заемат желаната форма. За да се избегне това, се препоръчва да се използват балсами за коса.

Най-добри са шампоани и балсами, предназначени за суха и увредена коса, в чиито състав влизат масла, най-добре антистатици. Освен така маслата могат да се нанасят и направо върху косата, разнесени с четката или гребена.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати