Може ли да се боядисва косата при себорея?

Боядисване на косата

Себореята е заболяване, характеризиращо се с нарушено отделяне на мастна и с променен химически състав секреция от кожата. То засяга предимно области по тялото, където са разположени повече мастни и потни жлези и косми като: лице, глава, гърди, подмишници и слабини.

Косата и кожата на главата при заболявания като екзема и себореен дерматит могат да бъдат агресирани и раздразнени при употребата на някои козметични продукти. Когато боядисваме косата си и кожата ни е в отлично състояние, те рядко причиняват конкретни проблеми. Повреденият скалп обаче е много по-чувствителен към химикалите, които съставляват боите за коса.

Обикновено в една опаковка се съдържат два отделни продукта, които смесвайки се, фиксират цвета при боядисване на косата, както и активно въздействат върху скалпа. Нюансиращите бои в повечето случаи са еднокомпонентни продукти, чиято трайност на постигнатия цвят се запазва само в продължение на няколко измивания. Те са съвсем щадящи, лесно се употребяват и често не предизвика проблеми и раздразнение на кожата.

Продуктите за перманентно къдрене на косата обикновено съдържа също два продукта. Ефектът от единия е да се "разбият" и разделят връзките, които придържат едни към други молекулите в косъма, за да се преорганизират в желаната завита форма. Вторият продукт се грижи да се възвърне нормална структурата на косата и да се задържи ефекта от промяната в нея, когато процедурата по къдрене е завършена.

Дамите, които са се накъдрили, е препоръчително да мият косата си по-рядко. Самото къдрене не представлява голям проблем, но кожата на главата трябва да се измива най-малко 3-4 пъти на седмица при себорея, за да се премахва силното омазняване около скалпа, лющещата се кожа и замърсяването от околната среда.

Себорея

Повечето бои за коса на пазара и тези в салоните за красота са с много силно действие и по този начин могат да влошат проблема със скалпа при повечето хора, особено ако те са чувствителни към някои от съставките в тях или страдат от себореен дерматит.

Леките оцветители като мусовете‚ пяната‚ балсамите и нюансиращите шампоани са еднокомпонентен продукт, който покрива косата, но цветът е траен само в рамките на 1-2 измивания. Те причиняват по-малко раздразнение на скалпа, но изискват често приложение и измиване.

Полутрайните боядисващи продукти могат да прикрият посребрените ви коси. Те обикновено съдържат като основна съставка оловен ацетат и сяра. Повечето експерти са на мнение, че продукти с оловен компонент трябва да се избягват поради токсичността си. Трайните бои за коса съдържат амоняк и те не се препоръчват да бъдат прилагани при кожни заболявания като себорея.

Проблемът се състои най-вече в това, че химикалите, с които се обливаме щедро при боядисване или перманентно къдрене, продължават да действам на косата и скалпа, дори след като ефектът от употребата им е отшумял. Ако подозираме, че даден продукт утежнява нашето кожно състояние, трябва незабавно да прекратим ползването му и да подпомогнем отстраняването на химикалите от скалпа, като измием многократно косата си.

Обикновено ако един продукт за коса причинява раздразнение или увреждане на скалпа си, то това ще си проличи, като се появи ясно определима разлика между третираната зона от кожата и нетретираната. Ако раздразнението се разпространява само до границата между линията на косата и не продължава към челото, ушите или врата, тогава е много вероятно вашият продукт за коса да влошава или причинява проблемите ви.

Друг признак е да имате еднакво силно възпаление по цялата боядисана област на скалпа ви. При такъв случай може да се наложи да изчакате до един месец след спиране на продукта, за да успее вашият скалп да се възстанови.

Боя за коса

Къната е натурален продукт, който боядисва щадящо косата. Активната й съставка се свързва с косъма, оцветявайки го. Този естествен начин за боядисване е много малко вероятно да причини алергия или раздразнение. Употребата на къна съживява и подхранва косъма. Проблемите с нейното използване могат да се появят, когато косата е третирана впоследствие и с други боядисващи продукти. Къдренето - както временното така и перманентното - не може да се прилага при третирана с къна коса поради проблеми, свързани с лесната чупливост на косъма.

Когато почувствате, че някой продукт причинява раздразнение на скалпа ви, преустановете незабавно употребата му. Ако все пак сте решили, че трябва да използвате боя за коса, разберете концентрацията и наименованията на активните съставки, които причиняват вашия проблем. Опитайте се да намерите различен продукт.

Това често е трудно да се направи, тъй като повечето боядисващи формули съдържат близки по състав химически съединения. Друг съвет е да се спрете в избора си на продукт с по-ниска концентрация на съставките. Ако не успеете, тогава е добре да се обърнете към употребата на леки оцветители, при които ще трябва да поддържате желания цвят с по-често боядисване. Преди всичко опитайте се да миете косата си 3-4 пъти на седмица. Два пъти седмично е препоръчително само при напълно здрава коса.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати