ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Причини за изсушаване на кожата

Причини за изсушаване на кожата

Суха кожа

Сухата кожа е често срещан проблем, способен да причини редица неудобства. Причинява усещане за опъната кожа и сърбеж, което е изключително неприятно.

Сухата кожа се характеризира с ниско ниво на себум, силно чувствителна и не задържа влага. Различни фактори, като ветровито време, смяна на температури и студът могат още повече да я изсушават.

Здравата кожа е покрита от тънък слой естествени липиди и мастни вещества. Те способстват за нейната мекота и еластичност. Съществуват редица фактори на околната среда, които могат да увредят този слой, оставяйки кожата незащитена. Някои хора пък са генетично предразположени към суха кожа.

Поради това при наличие на проблема е добре да се установи основната причина и да се вземат необходими мерки за справяне с проблема. Ако не се лекува, сухата кожа може да доведе до дерматит, подуване и инфекции.

Лосион за тяло

Сух въздух

Въздухът в закритите помещения, най-вече през зимата, е изключително сух. Той буквално може да изсмуче цялата влага от кожата. Добре е в този случай да се използва овлажняващ крем или да се постави овлажнител в стаите. Също така след дълъг престой в стая с климатик излизането на минусови температури задължително трябва да става с шапка, шал и ръкавици.

Дълг и горещ душ

Прекалено дългото излагане на твърде топла вода може да „отмие“ естествените масла, предпазващи кожата. Ако имате вече установен проблем със сухата кожа, е най-добре да взимате кратки душове, които не продължават повече от няколко минути, като температурата на водата е нормално топла. След това намажете тялото с овлажняващ лосион, който да задържи влагата в кожата.

Хидратиране на кожа

Сапуни и лосиони

Неподходящите и нещадящи препарати също могат да лишат кожата от защитните и масла. Добре е да се използват по-меки и неароматизирани сапуни и лосиони, които щадят хидролипидния слой на кожата и предпазват от изсушаване.

Лекарства

Приемът на редица лекарства води до изсушаване на кожата. Най-активни в този аспект са диуретиците и ретиноидите (за лечение на акне и други кожни заболявания).

Заболяване

В редки случаи сухата кожа може да се дължи на естествена физиологична промяна или заболяване.

75% от хората над 64-годишна възраст имат суха кожа. При останалите хора, независимо от възрастта, проблемът се дължи на генетично предразположение или просто на неправилно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати