Маслото от пореч е източник на линоленова киселина

Пореч

Пореч или лечебна краставица е едногодишно растение с красиви сини цветя. Надземните му части има двустранно приложение – в кулинарията и като билка. Те са богати на олеинова и палмитинова киселини, които имат хипохолестеролемичен ефект. От семената му пък се извлича масло, което е добър източник на гама-линоленова киселина.

Маслото от пореч се използва най-вече срещу възпаления и кожни проблеми. Това се способства от съдържащите се в него субстанции. Подобен продукт трудно се извлича в домашни условия. Поради това с масло от пореч може да се сдобиете от аптеката или от специализираните магазини.

Гама-линоленовата киселина обикновено се натрупва в тялото при приема диетични есенциални мастни киселини, каквито има в лененото масло например. Тя е важен източник на Омега-6 мастни киселини. Те не се произвеждат от организма и трябва да му бъдат предоставени под някаква форма.

Кожа

В някои случаи тя не се извлича адекватно. Тогава са наблюдават псориазис, себорея, различни екземи и др. Това налага приема на масло от пореч. То директно доставя необходимата гама-линоленова киселина в тялото, без да се налага тя да бъде извличана.

Гама-линоленовата киселина поддържа структурата и функционирането още на хормоналния метаболизъм, сърдечно-съдовата система, нервната проводимост, противовъзпалителните реакции и производството на кожни клетки.

Гама-линолеовата киселина подобрява кръвообращението и подкрепя сърдечно-съдовата система, предотвратява появата на плака по кръвоносните съдове, което води до атеросклероза. Тя спомага при проблемен менструален цикъл.

Растението, както и маслото от пореч често се използват и като лекарство на настинка, бронхит и възпаления на дихателните пътища.

В маслото от пореч се съдържат и други мастни киселини, подкрепящи метаболитната активност на организма. Те, заедно с линоленовата киселина, действат благотворно на кожата, ноктите и косата. Те ги подхранват в дълбочина.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати