Митовете при почистване на порите

Почистване на кожата

Порите са малки отвори по лицето, които ни позволяват да се потим, като поддържане безопасна телесна температура. Отделяният от тях себум обаче води до появата на черни точки.

Себумът овлажнява и защитава кожата, но и запушва порите, заради което се появяват черни точки, които много хора се опитват да почистят с различни методи.

Смята се, че когато лицето се измие с топла вода или се подложи на ефекта на парата, порите се отпускат и това води до тяхното по-лесно почистване.

Експертите обаче заявяват, че ефектът от тази процедура е мит и порите не могат нито да се разширяват, нито да се свиват, тъй като нямат мускули, защото са прекалено миниатюрни.

Черни точки

Размерът на порите не може да се променя, което означава, че парата и топлата вода със сигурност не ни помагат за тяхното почистване.

Топлата вода може да премахва мъртвите клетки, заради което размерът на черните точки може да ни изглежда по-малък.

Друг мит е, че черните точки могат да бъдат почиствани само с продукти, кои са на спиртна основа. Точно обратното – спиртът дразни кожата, което води до по-интензивно омазняване и образуване на черни точки.

Специалистите казват ексфолиантите също не са сред най-подходящите козметични продукти, с които са се почистят порите. Ексфолиантите са подходящи само за здрава кожа, а при проблеми с пъпките те могат да се окажат дори и вредни, тъй като разрушават защитния слой на кожата и разпространяват инфекцията.

Лице

Черните точки или така наречените комедони се появяват и при некачествена козметика, неправилно хранене или неправилна грижа за кожата.

За това експертите съветват да избирате внимателно ружа и фон дьо тена си, защото некачествените продукти могат да увеличат комедоните по лицето ви.

Третият мит за почистването на порите е, че и сами можем да премахваме черните точки по лицето си. Комедоните могат да се премахват единствено от специалист, понеже, ако ги отстраняваме сами, можем да спукаме малки съдчета по лицето си и в резултат на това да останат белези, а кожата да стене неравна и да загуби кадифения си вид.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
комедон
комедон
21.08.2014 13:05
Аман от глупости...
2
0
Хриси
Хриси
09.07.2014 12:14
Аз също не разбрах как се премахват! Довършете статията, моля!
1
0
ивайла
ивайла
04.06.2014 23:03
ТАКА и не разбрах как се премахват комедоните...
3
0
панделка
панделка
17.11.2014 23:56
ех, мили хора, как не разбрахте- отивате при специалист, защото явно ние не сме достатъчно кадърни и сръчни да се справим сами. ;)
3
1