ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Какъв е вашият тип кожа

Какъв е вашият тип кожа

Кожа

За да се грижите правилно за вашата кожа, първо трябва да знаете каква е тя. Има пет основни типове кожа, към които можете да определите и вашата кожа – това са суха, чувствителна, комбинирана, мазна и нормална кожа.

Има няколко трика, чрез които ще можете да определите каква е вашата кожа, при това без да използвате професионална помощ.

Суха кожа

Ако забелязвате люспички по кожата си, независимо, че често я мажете с кремове, причината вероятно е в това, че имате суха кожа. Съвсем лесно можете да определите дали кожата ви спада към сухата, като за целта ви е нужна само стая с включен климатик.

Ако лицето ви стане твърдо и започне да се лющи, вашата кожа определено е суха. За добра грижа на сухата кожа използвайте дълбоко овлажняващи кремове.

Лице

Чувствителна кожа

Ако имате чувствителна кожа, трябва да имате предвид, че този тип кожа е много силно податлива на всякакви външни фактори. Има хора, при които дори леко докосване може да предизвика зачервяване.

Избягвайте лосиони и кремове, които са на алкохолна основа, тъй като те много лесно ще раздразнят и зачервят кожата ви. Не се мийте със сапун и използвайте кремове без ароматизатори. Най-добре се снабдете и с хипоалергичен лосион.

Комбинирана кожа

Този тип кожа обикновено е комбинация от суха и от мазна кожа. Мазните области обхващат добре познатата Т-зона – чело, нос и брадичка, а сухите са най-вече бузите.

За да проверите дали вашата кожа е комбинирана, трябват ви две салфетки. Направете следващия лесен тест сутринта след като сте се събудили и задължително преди да измиете лицето си:

Момичета

- С едната потупайте нежно носа, челото и брадичката, с другата салфетка направете същото по бузите. Ако на салфетката, с която сте потупали Т-зоната има мазни петънца, а другата салфетка е суха, значи имате комбинирана кожа.

При някои хора комбинираната кожа е съчетания между суха и чувствителна кожа. Сутрин измивайте лицето си с пяна за почистване, а вечерта използвайте дълбоко хидратиращ крем.

Мазна кожа

За да определите дали имате мазна кожа, отново ще ви трябва салфетка. Притиснете я внимателно към лицето си – направете процедурата отново сутринта. Ако има следи по салфетката, кожата ви е мазна. Друг характерен признак за нея за разширените пори.

Почиствайте лицето си с пяна и използвайте тоник, който да попие омазняването. Използвайте и лек овлажняващ крем, задължително на водна основа.

Нормална кожа

В случай, че не страдате от никой от изброените по-горе проблеми, то вие сте от късметлиите с нормална кожа. Това значи, че кожата ви е мека и еластична, а порите са мънички и стегнати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати