Слънчевите бани водят до тежка зависимост

Тен

Слънчевите лъчи предизвикват зависимост при хората като наркотиците. Това сочат крайните резултати от изследване на американски учени от Харвардската медицинска школа.

Изследователите са установили, че ултравиолетовите лъчи спомагат за отделянето на ендорфини - на т.нар. хормони на радостта, които действат на същия принцип, както и хероина и морфина.

"Както изглежда, човек е генетично програмиран, така че у него да се създава зависимост от ултравиолетовите лъчи, които са силен канцероген. Ние предполагаме, че обяснението е в това, че ултравиолетовите лъчи способстват също за отделянето на витамин D в организма" – заявява водещият автор на проучването Дейвид Фишър.

При проучването са проведени експерименти с мишки, чиито гърбове били обръснати. Гризачите се препичали на Слънце всеки ден и след няколко седмици организмите им се напълнили с ендорфин.

Слънчеви бани

След шест седмици учените са спрели ултравиолетовите лъчи на мишките, като давали животните налоксон - препарат, който обикновено се използва при лечение на хероинова зависимост и блокира действието на ендорфините.

В резултат на това гризачите започнали да проявяват симптоми, типични за наркотичен глад – треперене и скърцане със зъби.

От друга страна мишките, които не се подлагали на слънчевите бани, не показвали подобна зависимост към ендорфините.

Експертите съветват, когато решите да събирате тен, да почиствате добре кожата си, защото колкото по-чиста е, толкова по-бързо ще потъмнеете.

Най-сигурното средство за почистване е лимонът, освен ако нямате чувствителна кожа – тогава по-добре не прибягвайте до плода, защото киселинността му може да раздразни кожата ви.

Лимон

За да почистите кожата си, трябва да изстискате сока то един лимон и да го втъркате с памучна кърпа в кожата си.

Шотландски учени са изчислили, че ако приемате по 3 порции плодове и зеленчуци на ден в продължение на 6 седмици, кожата ви ще добие приятен загар през летните дни.

Същото правило спазва и руският топ модел Карина Гурина, която казва, че тенът ѝ се дължи на сока от моркови и зелена салата.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари