Здрави и красиви с бира

Бира

Диетолозите предлагат да избягваме напитките, в които се съдържа голямо количество захар, каквито са плодовите сокове, безалкохолните. Препоръчвани за консумация са водата и млякото, а от известно време насам и бирата.

Напитката е доста богата на витамини, а в същото време е с много ниски нива на захар. Един кен кола съдържа в себе си около 7 ч.л. захар, а кутийка сок от портокал – 6 ч.л. Оказва се, че халба бира съдържа съвсем малко над 1 ч.л. захар.

Бирата е доста полезна за здравето и за външния ни вид:

- В нея се съдържат много хранителни вещества и незаменими аминокиселини, посочва австрийският учен д-р Стефан Домениг. Тя е богата на йод, магнезий, калий, фосфор.

В нея се съдържа и сериозно количество калций, който пък помага за заздравяването на костите. Изследване, което е направено от университета Туфтс в САЩ, установява, че консумацията на пиво може да защити минералната плътност на костите.

- Бирата може да помогне в борбата с болестта на Алцхаймер. Тази болест засяга почти 500 хиляди британци и е свързана с високи нива на алуминий.

Ел Макферсън

Благодарение на силиция, който се съдържа в бирата, могат да се компенсират пораженията, които нанася алуминият. Силицият успява да редуцира алуминия в храносмилателния тракт и по този начин забавя натрупването на метала в телесната и в мозъчната тъкан.

Това се посочва в проучване, което е направено през 2008 година и е публикувано в списанието Храна и химическа токсикология. Разбира се, количеството също е важно – в изследването се твърди, че над два литра на ден може да доведе до загуба на паметта.

- Пенливата напитка е полезна и за сърцето – през 2013 проучване установява, че бирата усилва гъвкавостта на артериите. Специалистите са направили изследвания на сърдечно-съдовата система на мъже до 35 години, които са непушачи.

На всички участници са дадени 400 мл бира. След като са ги изпили, учените са започнали да сравняват въздействието на бирата с резултати на мъже, които са консумирали водка или безалкохолна бира. Оказва се, че и трите питиета влияят благоприятно на артериите, но при бирата ползите са най-много.

- Смята се, че хмелът, който се съдържа в бирата, има и качества, които са подобни на афродизиак. Проучванията показват, че фитоестрогенът от хмела и съединения, които са подобни на естрогена и които се съдържат в растителните храни, могат да помогнат при симптоми, които се свързват с менопауза.

Пенливата напитка помага и за регулирането на хормоналния баланс при синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза.

Мила Кунис

Бирата помага и на кожата – напитката е богата на ферулинова киселина, която е мощен антиоксидант, който защитава кожата от вредните слънчеви лъчи.

Киселината се съдържа още в доматите, ориза и сладката царевица, но в пенливата напитка е във форма, която много по-лесно и бързо се усвоява от организма.

Хмелът в бирата е полезен за косата – много популярни личности мият косата си с пивото. Красавицата Ел Макферсън твърди, че мие косата си с пенливата напитка, а чаровната актриса Мила Кунис казва, че едно от любимите ѝ питиета е бирата Синя луна.

Друга популярна актриса Гуинет Полтроу също признава, че не може да се насити на пивото с марка Гинес.

И ако все пак изпитвате притеснение да консумирате повечко бира заради т.нар. бирено коремче, можете да спрете да се тревожите излишно. Умереното консумиране на пивото няма да пречи на добрата ви форма, а може да помогне и за предпазване от диабет.

Проучване на Лондонския университет изследва около 2000 редовни пиячи на бира. Според резултатите много малко вероятно е консумацията на напитката да бъде причина за наддаване на килограми.

Напитката е богата на фибри – две чаши от нея осигуряват между 10 и 30 % от препоръчителната доза за деня. Добре известен факт е, че фибрите ни помагат да не изпитваме глад и да се чувстваме сити.

Диетологът Катрин О`Съливан твърди, че е много по-вероятно кръвната захар да се покачи от консумирането на безалкохолни напитки, отколкото от бира. Тя напомня още, че в бирата има 93% вода, което означава, че е хидратираща напитка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати