ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Клетки на младостта - кои са те?

Клетки на младостта - кои са те?

Младост
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
Виж ››

Едни от най-загадъчните и все още неразгадани клетки са стволовите или т.нар. клетки на младостта. Те отдавна са обявени за средство за постигане на вечна младост, но само на теория. Практическото приложение все още се изследва.

Стволовата клетка е открита в началото на миналия век. По-детайлно тя започва да се изследва едва преди 50-тина години. Тя е сред най-обнадеждаващите феномени, подкрепящи тезата, че безсмъртието е постижимо.

Изследванията до момента са показали, че въпреки напредването на възрастта количеството на стволови клетки, както и техният регенеративен потенциал не намаляват.

По-възрастният организъм обаче не позволява тяхното бързо възобновяване. Това се дължи на забавянето на метаболизма на заобикалящите ги клетки, както и в междуклетъчното пространство.

В човешкия организъм стволови клетки се откриват в: кръвта, костния мозък, кожата и епитела. Т.нар. ниша, в която те виреят, с годините остарява и се износва, като по този начин вече не предоставя подходящи условия за ефективна работа на стволовите клетки.

Именно тук идва главният въпрос относно клетките на младостта – ако тази среда бъде възстановена, ще се възстанови ли и функцията на стволовите клетки?

Кожа

Многобройните експерименти отключват фактори, които позволяват ефективното функциониране на стволовите клетки на епидермиса. Те са наречени с условното наименование система за базална реконструкция и стимулират нишата на стволовите клетки.

Така те отново започват да функционират с пълна сила. Смята се, че ефективността на новото средство е огромна. На базата на това са създадени и някои серии козметични продукти.

Според учените стволовите клетки могат да заменят не само повредените клетки, както се прави в медицината, но и остарелите. С тяхна помощ целият организъм може да бъде видимо подмладен.

Днес стволови клетки се използват за лечение. Те се вкарват колкото се може по близо до заболелия орган или тъкан. По този начин той започва да функционира по-добре.

Като странични ефекти се наблюдава подобрение във функционирането на всички органи и системи, включително и кожата, а пациентът се радва на видимо подмладяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати