Животът в града състарява дамите

Стрес

Дамите, които живеят в големите градове, остаряват по-бързо, отколкото жените, които живеят в по-малки населени места, сочат резултатите на ново проучване.

Учените дори твърдят, че жените, които живеят в градовете, имат с 10 на сто по-състарена кожа, отколкото дамите на същата възраст от селата.

Изследователите обясняват всичко това с химикалите, които се съдържат във въздуха. Професор Уей Лиу, който е и автор на проучването, обяснява, че замърсеният въздух съдържа 224 химикала и всички те вредят на кожата.

Професорът е лекар-дерматолог и работи в болница в Пекин. Той обяснява, че за целта на изследването са избрани 200 жени. Дамите са били на възраст между 30 и 45 години и са били разделени на две отделни групи.

Стареене

В едната група участвали жени, които са израснали и живеят в големи градове, а в другата група били поставени дамите, които живеят в по-малки населени места. Професор Лиу обяснява, че всички участнички в изследването са били изложени на ултравиолетова радиация почти еднакво и са имали сходен начин на живот.

Професор Лиу смята, че мръсният въздух бързо уврежда защитната бариера на кожата. Според специалиста уврежда се и колагенът, който отговаря за еластичността на кожата и се ускорява процесът на стареене.

Оказва се, че за дамите е най-добре да се махнат от шумотевицата и замърсяванията в големия град. Тази промяна със сигурност ще повлияе не само на външният им вид, но и на здравето – спокойствието в селцата не може да се сравни с нищо друго.

Ако все пак нямате възможност да се откъснете от шумотевицата в големите градове, можете да се опитате да се погрижете за кожата си. През зимата грижата за лицето и ръцете е особено важна – студеното време и вятърът могат да изсушат кожата, устните могат да се напукат и пр.

Използвайте хидратиращи продукти, в които няма спирт. Освен това е важно, когато миете лицето си, да го обливате с хладка, а не с гореща вода. За да предпазвате устните си, винаги слагайте гланц или червило. Ако не искате да сте гримирани, добавете само балсам за устни без блясък.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари