За по-красива усмивка

Красива усмивка

Усмивката е емоция, която трудно може да остане незабелязана, и няма по-хубаво нещо от това, човек да има повод да се усмихва по-често.

Има обаче различни стоматологични проблеми, които разрушават зъбите, оголват венците и карат хората да се срамуват да се усмихват.

В такива случаи специалистите съветват да се полагат ежедневни грижи за устната кухина, които трябва да съпътстват целия живот на човека. Създавайки си навици, можем да запазим красивата си усмивка здрава за по-дълго време.

Вреден навик, от който трябва да се отървем, е да използваме зъбите си за инструмент за премахване на етикети или разкъсване на различни опаковки. Много често хората ги използват за срязване на тиксо и други. Това е много опасно за здравината и запазването на емайла здрав.

От голяма важност е и правилният избор на паста за зъби. Не се нахвърляйте на първата, която срещнете в магазина. Консултирайте се със специалисти или поне с някой, употребявал продукта. Повечето видове пасти за зъби съдържат глицерин, който е вреден за зъбите.

Това е така, защото той създава защитен филм около зъбния емайл и така пречи на неговата минерализация. Това означава, че нуждите на зъбите от калций, фосфор остават незадоволени.

Четката за зъби също има огромно значение за поддържането на добра устна хигиена и красива усмивка. Големината на главата на четката трябва да е достатъчна обемна, за да успявате да почистите и зъбите, намиращи се най-отзад в устната кухина. Сменяйте четката си за зъби на всеки 30-40 дни, защо по нея се задържат най-много микроби.

Здрави зъби за красива усмивка

За още по-добра орална хигиена най-добре заложете на електрическа четка за зъби. Благодарение на вградения таймер за време ще сте сигурни, че миете зъбите си достатъчно дълго, за отстраните всички остатъци от храна.

Разбира се, ежедневното миене на зъбите и езика са все задължителни условия, които ще осигурят здрава усмивка всеки ден. Препоръчва се това да става, като държим четката за зъби под ъгъл от 45 градуса и с леки въртеливи движения да се обходи всеки един зъб.

Никога не мийте зъбите си непосредствено след като сте консумирали цитрусови плодове. Киселината в цитрусите прави зъбите по-чувствителни към наранявания по време на почистването. Затова е най-добре да изчакте поне 30 минути.

Почистването на езика е важен фактор, който благоприятства поддържането на устната кухина без бактерии. Може да се използват специалните бразди на гърба на някои четки за зъби или стъргало за език.

Според специалистите чистенето с конец също трябва да стане стоматологичен навик за постигането на сияйна усмивка. И след това се препоръчва изплакване с подходяща вода за уста, която освен че оставя страхотен и свеж вкус в устата, се бори и с бактериите в нея.

Измиването на устната кухина с черен чай върши чудеса. Според учени съставките в черния чай намаляват плаката по зъбите, ограничават производството на вредни киселини и се борят с бактериите в устата. Внимавайте обаче, защото черният чай може да промени цвета на зъбите.

Пийте витамин С. Той е мощен антиоксидант, който помага за унищожаването на вредните бактерии, които предизвикват възпаления в устната кухина и могат да причинят кървене на венците и лош дъх.

Ако обичате кафе, най-добре е да го пиете със сламка. Това ще предпази зъбите ви от петна и ще запази белотата им. Избягвайте червеното вино, защото то също влияе върху цвета на зъбите.

Дъвки за красива усмивка

Хубаво е след всяко хранене да изплаквате устата си. Ако пък консумирате нещо газирано, сладко или храни, оцветяващи зъбите, задължително се нажабурете старателно. Така ще избегнете оцветяването на зъбите и ще се радвате на красива усмивка.

Дъвчете дъвки без захар. Дъвченето на всякакъв вид храна стимулира производството на слюнка, благодарение на която устната кухина се пречиства от бактерии. Дъвченето на дъвка без захар обаче предпазва зъбите от прежедевременно разрушаване.

И не на последно място, трябва да се внимава с какво се храни човек. Така например цитрусовите и кисели храни увреждат повърхностния слой на зъбите, а захарта от своя страна води до натрупването на плака по зъбния емайл, което и е честа причина за породонтоза.

Колко и да ви се иска да бъдете с перфектно бели зъби, не залагайте на прекалено честото избелване. Процедурата е агресивна и често има редица странични ефекти, зъбите стават по-уязвими и чувствителни. Има определен лимит на степента на избелване, който трябва да бъде взет предвид.

Освен всички гореизброени съвети, не забравяйте профилактичните прегледи при зъболекар. Дори и да спазвате перфектна устна хигиена, някои заболявания не могат да бъдат избегнати и само специалист може да ги установи и лекува. Не подценявайте лошия дъх или болката в някой зъб. Почиствайте поне веднъж годишно натрупания зъбен камък, който възпалява венците и причинява пародонтоза. Колкото и старателно да миете зъбите си, зъбният камък постепенно се образува в основата на зъба и не може да бъде премахнат в домашни условия, а единствено със специално зъболекарско оборудване.

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати