Идеалът за женска красота от Древен Египет до днес

Египетска Красота

През вековете стандартите за красота са се изменяли драстично. Промените са са засягали дължината на косата, големината на гърдите и теглото. Видео на Buzzfeed показва как са изглеждали красавиците от древността до днес.

В Древен Египет за красиви са се смятали онези жени, който са били със слаба фигура, тесни рамене и изключително симетрично лице. Египтяните вярвали, че красива е само жената, чиито лицеви пропорции на лявата и дясната страна са еднакви.

Затова те обожествявали красотата на Нефертити, чието лице отговаряло на математическата точност, която се изисквала, за да бъде една жена привлекателна.

В Древна Гърция повече се съсредоточавали върху красотата на мъжката фигура, която била сравнявана с тази на бог Аполон. Именно заради това на мъжете им е било по-трудно да гонят идеалите за красота.

Мерилин

При жените перфектната фигура била закръглена с по-пищни форми, а кожата е трябвало да бъде бяла, за да бъде определена една жена като красавица. Това описание според древните гърци показвало здраве и жизненост.

За древните китайци красива е била жената със слабо тяло, бели зъби, черни коси, червени устни, тънка талия и малки крака. За тях привлекателността се е свързала с деликатността и нежността.

През епохата на Ренесанса в Италия стандартът за женска красота е бил по-пълна фигура, големи гърди, едри бедра, дълга руса коса и високо чело.

През XIX век в Англия като красива фигура се определяла тази от тип пясъчен часовник. Заради това много от жените се пристягали с корсет, така че едва да дишат, но да се сдобият с идеалната форма. Косите на дамите е трябвало да са дълги, подчертавайки тяхната женственост.

През 20-те години на XX век красивите жени били изключително слаби с малки гърди и късо подстригани коси.

Кейт Мос

В средата на XX век филмовата икона Мерилин Монро дава началото на нов идеал за красота. Фигура тип пясъчен часовник, големи гърди, къса руса коса на къдрици и бенка над устната били считани за идеални, тъй като подчертавали сексуалността на жената.

През 60-те и 70-те години на мода идват дългите крака на слабата и висока жена.

През 80-те години за красиви са смятани жените, които приличат на модела Синди Крауфорд. Те е трябвало да имат високо, слабо и атлетично тяло.

През 90-те години Кейт Мос изменя леко идеала за красота, като към слабото и високо тяло се прибавят бяла кожа и руса коса.

Днес стандартът за женска красота е съчетание между големи гърди, слаба и висока фигура, добре оформено дупе, плосък корем и дълги крака.

Тъй като често е невъзможно една жена да се роди с тези пропорции, много жени прибягват към пластичната хирургия, за да се впишат в идеала за красота.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати