ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Как да разпознаем вредната козметика?

Как да разпознаем вредната козметика?

Козметика и разпознаването и

Огромна част от съвременната козметика съдържа синтетични химикали, за които има нови и нови доказателства, че са вредни, токсични, че причиняват хормонални разстройства, алергии и куп други неприятни заболявания.

Всъщност, дори и в скъпата бяла козметика на утвърдени марки се срещат редица вещества, които могат да се окажат изключително вредни. Сигурно това е и причината милиони жени по цял свят, вместо да използват некачествена козметика, да се насочат към употребата на биокозметика, дори към домашното приготвяне на различни мазила.

Всяка година на световния пазар се появяват около 11 хил. нови видове кремове само срещу бръчки. Твърде наивно е да се смята, че повечето от тях са преминали необходимата за здравето внимателна проверка за безопасност.

Най-опасни са кремовете за избелване на кожата и тези срещу стареене. Етикетите понякога не го крият, на тях живакът е изписан като живачен хлорид или просто като живак (mercury).

Вредна козметика

Според специалистите не само жените са застрашени. Те са потвърдили, че мъжките шампоани, дезодоранти и душ гелове също съдържат вредни съставки.

От 70 000 съществуващи съставки в козметичните продукти по-малко от 3 000 са официално позволени в Европа. Трите най-опасни компонента са:

1. Оцветители на основата на катрана

Тези оцветители увеличават опасността от развитието на рак. Много от тях така и не са преминали тестовете за канцерогенно действие. Те се съдържат основно в спиралите за мигли, сенките за вежди и моливите за очи и вежди.

2. Формалдехидите

Формалдехидите предизвикват раздразнение на дихателните пътища, обострят алергиите и може да станат причина за рак на кожата. Те се съдържат в лаковете за нокти, шампоаните и доста от парфюмерийните средства. Освен това опасното вещество унищожава някои от консервантите, които съхраняват свежестта на козметиката.

3. Дибутилфталат

Както показват резултатите от тестовете върху животни, дибутилфталатът е един от виновниците за наследствената мутация.

Той влиза в състава на лака за нокти, парфюми и други козметични средства. Авторите предупреждават, че ако използвате некачествена козметика, може да предизвика рак или алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати