Раздразнена кожа и акне

Акне

Дори да имате красива и чиста кожа, със сигурност понякога ви се случва да забележите неприятни пъпки по нея. Акнето е доста често срещан проблем на кожата, който се проявява най-вече в младежка възраст (средно на възраст от 12 г. при момичетата и 13 г. при момчетата).

Масово известно като тийнейджърски проблем, акнето се случва регулярно и в други етапи от живота – двайсетте, трийсетте, четиридесетте години. Средно ¼ от мъжете и ½ от жените в зряла възраст са имали такъв проблем в някакъв етап от живота си.

Има различни форми на акнето. В началото може да се появят комедони (черни точки и бели връхчета), което представлява ретенционно акне. Но акнето може да е с пъпки и по-широки лезии.

В среда, бедна на кислород, естествено присъстващите в кожата бактерии (наречени P. acnes) може да се размножат и да създадат субстанции, които да провокират възпаление. Тези 2 форми на акне много често присъстват едновременно и това е известно като смесено акне, което засяга почти 60% от пациентите.

За раздразнена кожа се говори, когато в резултат от приложение на неподходящи за типа кожа козметични продукти се появяват симптоми, като чувствителност при допир, зачервяване и на места набръчкана кожа с тенденция към лющене, но без сърбеж.

Кожата може да стане раздразнена поради много причини и на всеки етап от живота - от най-ранно детство до дълбока старост. Това се случва, когато функцията на кожата като защитна бариера е нарушена, което прави кожата чувствителна към външни дразнители като бактерии, химически вещества, алергени или други.

Пъпки

Симптомите могат да се проявят на лицето, тялото и скалпа и включват зачервяване, лющене и подуване. Те причиняват сърбеж и неудобство в ежедневието и могат да доведат до значителен физически дискомфорт.

Докато някои хора са предразположени към такива "обостряния" на това състояние, други се изненадват от тези внезапни "настроения на кожата". Чувствителна кожа често реагира непредвидимо и може да се прояви навсякъде по тялото.

Дразнители като сапуна могат допълнително да влошат състоянието на кожата чрез своя алкализиращ ефект, което я прави податлива не само на възпаление, но също на инфекции от бактерии, вируси и гъбички.

Сезонните и климатичните промени, както и колебания в температурата могат да увеличат раздразнителността на кожата. В студено време кожните жлези намаляват секрецията на вещества, необходими за поддържането на защитната киселинна мантия, което изсушава кожата.

Централното парно отопление и климатиците също може да имат този ефект. В горещо време кожните жлези произвеждат повече пот, която се изпарява, оставяйки сухо усещане на кожата.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари