Хелена Рубинщайн или история на красотата

Хелена Рубинщайн

Хелена Рубинщайн е една от най-забележителните жени на XX век. Прозорливостта и личните ѝ качества изравняват успеха на пионерката на модерната козметика с този на Коко Шанел.

Красивата дама със съвършена кожа е родена на 25 декември 1872 година като най-малкото дете в бедно еврейско семейство в полския изящен град Краков. Хелена учи медицина в Швейцария, но преди да завърши образованието си, заминава при чичо си в Австралия. Въпреки че не успява да вземе престижната диплома, тя през целия си живот работи с лекари и дерматолози в търсене на по-добри и съвършени козметични средства.

Пристигайки в Австралия, младата Хелена почти не говорела английски и имала съвсем малко пари, но била предприемчива и когато забелязала колко жени я питат как поддържа хубавата си бяла кожа, започнала да продава своя първи крем Valaze, чиято рецепта знаела от майка си.

Скоро Хлена имала достатъчно пари да открие свои козметични салони и да замине за Лондон, за да разшири предприятието си. В себе си Рубинщайн носела 100 000 долара, защото по онова време било забранено да се дават банкови кредити на жени и тя трябвало да финансира бизнеса си с пари в брой.

И докато тя изучава тайните на растенията и билките при аптекаря на ъгъла, близките ѝ, останали в Краков, започват редовно да я снабдяват с необходимите съставки. Така се ражда онова, което съперничката ѝ Елизабет Арден нарича по късно полска мафия.

Но в страната на кенгуруто успехът е все още много далеч. Десет мрачни години и невероятна упоритост са необходими на младата жена, за да се наложи в Австралия.

Козметика

През 1902 г. в Мелбърн се появява фирмата Валаз. Три години по-късно д-р Ликуски и една от сестрите ѝ се присъединяват към Хелена, която очевидно се нуждае от подкрепа. Салонът ѝ се състои от три малки стаи, пердетата е ушила собственоръчно от свои стари поли. Но бурканчетата с крем се продават като топъл хляб. С помощта на стария химик тя постепенно разнообразява продукцията си: лосиони, сапуни, други видове кремове.

През 1930 г. маркетингът и рекламата играели огромна роля в продажбите на червила. Хелена Рубинщайн, вече като основател на марката за грим Helena Rubenstein, била първата, която рекламирала червила със защита срещу слънце (преди SPF не било считано за важно).

Също така през това време производителите считали червилото за важна част от военните усилия, призовавайки жените да изпълнят своята роля и да купуват червила, така че пробивната полякиня за пореден път уцелила златна мина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати