ezine.bg»Статии»Красота»Маникюр и Педикюр»Никотинова киселина помага за здрави нокти

Никотинова киселина помага за здрави нокти

Здравни нокти

Повечето хора, които спазват здравословен начин на живот, са наясно, че витамините играят огромна роля за здравето на всеки човек. Доказано е, че за здраве и дълголетие човек трябва да приема дневно около 200-350 мг от всички витамини. Малко е известен фактът обаче, че огромна роля в този случай играе и никотиновата киселина.

Макар повечето от нас да свързват никотиновата киселина с цигарите, за които се знае, че влияят негативно върху здравето ни, никотиновата киселина ввсъщност е витамин В3, познат също така и под името ниацин, витамин РР и никотинамид. Той е известен сред учените и като пелагропредпазващ витамин, защото при недостиг на него можете да се разболеете от пелагра.

Това е заболяване, което в миналото е било много разпространено и е било наричано Болестта на бедните. Проявява се с диария, деменция, дерматит, промени в нервната система, болки в червата и др. Среща се най-вече при хора, които се хранят без месо, риба, яйца, царевично брашно, пресни плодове и зеленчуци.

От всичко, казано дотук, става ясно, че никотиновата киселина е толкова полезна за здравето на хората, колкото и останалите витамини. При последните проучвания става ясно, че никотиновата киселина е изключително важна и за здравите нокти. Приемана заедно с витамин А и Е, помага дори и за здрава коса.

Така че ако искате не само да се предпазите от пелагра, но и да имате здрави и красиви нокти, уверете се, че приемате достатъчно никотинова киселина. Необходимият ѝ дневен пример е около 15- 20 мг. Не е никакъв проблем да си я набавите, тъй като е широко разпространена в природата, просто трябва да знаете точно в кои продукти да я откриете.

Нокти

Такива храни са месото, черният дроб, рибата, черният хляб, зеленият грах, зеленият фасул, карфиола, бялото и брюкселското зеле и др. Дори и това да не са продукти, които включвате ежедневно в менюто си, пак няма нужда да се притеснявате.

В аптеките продават различни медикаменти, които съдържат никотинова киселина. Все пак не забравяйте, че винаги е по-добре да наблягате на благата, които ни дава природата, тъй като всички хапчета натоварват черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати