Пълна ли е биокозметиката с нефт и канцерогени?

Биокозметика

Биокозметиката, която се предлага на пазара, ни предлага качество и естествен произход. Но дали това е така и има ли вредни химикали в продуктите, които ежедневно купуваме.

Както всеки друг продукт, така и биокозметиката има нисък, среден и висок клас. В биокозметиката освен гарантираните растителни масла и съставки се влагат и синтетични съставки. Те са безвредни.

Друго условие да не попаднете на канцерогенна или биокозметика, пълна с какво ли не, е да не разчитате на надписа. Това че на етикета пише био- или органична козметика, не означава във всеки случай, че тя е чиста. Съставките са определящи.

Когато купувате биопродукти, то заложете на тези, които съдържат максимално опростен състав – само масла и растителни екстракти. В биопродуктите рядко се добавят витамини (освен витамин Е).

Биокозметика

Винаги четете етикета на биопродуктите. Ако на него са изписани твърде много съставки на латински, е добре да ги проверите в интернет. Най-сигурни за кожата и тялото продукти са най-простите.

Цената на биокозметиката е два пъти по-висока в сравнение с тази на обикновената. Но това е така, тъй като в нея трябва да се съдържат само и единствено естествени съставки. Така например в обикновената боя за коса и червилото се съдържа олово, докато в биобоята за коса се съдържат кана, черупки от орехи, куркума, а в био червилото - растителни пигменти, слънчогледово масло, восък и др.

Една химическа съставка може да бъде изписана на етикетите по 10 различни начина, докато голяма част от съставките на биокозметиката са резултат от биоземеделие и са сертифицирани.

Козметика

Производителите на обикновена козметика твърдят, че химикалите, които влагат в козметиката, са безвредни. Истината е, че колкото и минимални количества химикали да съдържа един продукт, с времето и броя на козметиката те се натрупват в организма, понякога безвъзвратно.

За да се радвате на чисти биопродукти, имайте предвид, че истинските са сертифицирани. Това задължително е отразено върху опаковката под формата на малко кръгло лого. Под него пише колко процента от продукта съдържа биосъставки. А дори и продуктът да има лого със сертификат, все пак е добре да хвърляте и по едно око на съдържанието – за всеки случай.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати