Къпете се на тъмно със свещ, за да прогоните стреса

Вана

Макар и много хора да се страхуват от тъмнината, учени твърдят, че именно тя може да е решението на един от бичовете на века за съвременния човек – стреса. Специалисти със справянето на нервни разстройства и безпокойство препоръчват къпането на тъмно като уникален метод за премахване на натрупаното през деня напрежение.

Изследвания са показали, че комбинацията от тъмнина и течаща топла вода има благотворен ефект върху цялата нервна система. Някои специалисти дори препоръчват банята вкъщи пред кабинета на психолога.

За по-голям ефект от душ-терапията в банята трябва да се запали свещ и да се използва стрък от лавандула или розмарин. При наличие на вана свежите билки могат да се поставят във водата и ефектът от тази антистрес терапия ще е почти мигновен.

Подобни техники за борене на стреса са известни от дълбока древност. В миналото приготвянето на банята е било истински ритуал. Според специалистите банята във веки дом може спокойно да се превърне в зона за борба със стреса.

Вместо хората да продължават да пият хапчета за успокоение на нервите, които освен краткотрайния си ефект вредят и на здравето, могат да постигнат същия ефект, като запалят една свещ си вземат топъл душ.

свещи във ваната

В съвременното забързано ежедневие стресът е основен причинител на редица заболявания. Изследвания показват, че той е основна предпоставка за появата на заболявания като диабет, язва на стомаха, главоболие и какво ли още не.

При напрегнати ситуации в човешкия организъм се произвеждат специфични токсини, които увреждат органите. При стрес силно се затруднява и сърдечната дейност. Сърцето изпомпва кръвта много по-трудно при напрегнати ситуации.

Мускулите и нервите стават напрегнати, адреналинът се отделя в тялото, производството на глюкоза се увеличава, зениците се разширяват, храносмилането се затруднява и мозъкът става изключително объркан.

Къпането на тъмно със свещ дава на мозъка успокояващия ефект на топлата вода, като меката светлина на огъня предотвратява паниката от пълната тъмнина. Техниката е доказано ефективна, като нейното просто изпълнение я прави задължителна за справяне със стреса.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати