Непознатият ланолин: Безценно подхранване на кожата

Кожа

Ланолинът или хранителна добавка Е913, е жълто-кафяво вещество с ярко изразен омекотяващ ефект за кожата. Има характерна миризма.

Представлява естествен восък от животински произход, получен чрез пречистването на мазнини от овча вълна. В своята същност е смес от естери на многовалентни алкохоли, свободни многовалентни алкохоли и висши мастни киселини.

Е913 е изключително дълготраен продукт. Устойчивостта му на външните фактори позволява да се съхранява продължително, без да се нарушат основните му свойства. Масово ланолинът се използва в хранителната промишленост като глазиращ агент.

Освен в хранителната промишленост, ланолинът се използва и в козметичната индустрия.

Той се влага успешно в редица кремове за лице и тяло, тъй като добре овлажнява кожата, като я прави по-мека и деликатна. Добавя се и в балсами за коса, тъй като доказано подобрява структурата на косъма.

Крем

Въпреки неприятната си миризма, ланолинът се използва широко в козметиката и то от векове насам. Той е една от най-ефикасните и подхранващи мазнини, които спомагат за хидратиране, омекотяване и подхранване на кожата.

Ланолинът често се включва в продукти, които предпазват кожата от неблагоприятни външни влияния на околната среда.

Отличните му абсорбиращи свойства му позволяват да абсорбира и задържа голямо количество влага. Така, освен че позволява на водата да проникне по-дълбоко в кожата, той също така предотвратява загубата ѝ за дълго време.

По своя състав ланолинът е близък до човешката кожна мазнина. Поради това той е важна съставка в подхранващи кремове, особено за суха и застаряваща кожа. Подобни мазила доказано подобряват регенерацията на нови клетки.

Ланолин се използва още в медицината. На основата на добавката се произвеждат много мазила, медицински пластири и превръзки. Високопречистен ланолин се използва за лечение на възпалени зърна при кърмачките.

Ланолинът не е опасен за човешкото здраве, дори напротив. При някои може да предизвика алергии, проявяващи се под формата на кожен обрив.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.05.2019 14:42
Каквото и да си говорим, ланолинът има едно единствено козметично качество и то е като емолиент, т.е. бариера между кожата и външния свят - използва за задържане на водата в кожата, пречейки й да се изпари. Той самият нито се разтваря във вода, нито абсорбира такава, напротив - функцията му върху вълната на овцете е именно да прави козината водонепромокаема. Ланолинът не е мазнина, а смолисто вещество - гъсто и лепкаво като лепило, невъзможно за размазване върху кожата на стайна температура. Козметиката, която съдържа ланолин може да се ползва единствено в тежки зимни условия, където се цели екстремната кожна защита от обезводняване/напукване. Като съставка за конвенционални кремове за лице съвсем не е подходяща и това е една от причините марки като биодинамичната натурална козметика на Martina Gebhardt да не са никак продаваеми (поне в български условия) - всичките им кремове за лице съдържат висок процент ланолин и още на първото намазване човек усеща на гърба (лицето си) всички негативи на ланолина, включително и това, че той не се отмива с вода.
0
0