Фотостареене на кожата

Фотостареене

Стареенето на кожата е естествен и неизбежен процес, резултат от хормоналните изменения в организма ни. Ежедневно на пазара излизат нови продукти и услуги, които да забавят този процес. Понякога обаче дори несъзнателно вредните ни навици и неправилен начин на живот не само че не забавят, а дори ускоряват процеса на стареене. Един такъв пример е фотостареенето.

Безразборното и неконтролирано печене на слънце дава възможност на ултравиолетовите лъчи да увредят кожата ни, предизвиквайки фотостареене. Слънчевите лъчи безпощадно крадат нашата младост.

Причинители на фотостареене са ултравиолетовите А лъчи. Те имат способността да проникват в дълбоките слоеве на кожата и да я увреждат безвъзвратно. UVA лъчите не предизвикват видими слънчеви изгаряния, но могат да разрушат структурата на колагена и еластина в кожата и да доведат до развитие на фотодерматоза. Според специалистите най-застрашеният контингент хора от фотостареене са любителите на слънчевите бани и солариумите.

Фотостареенето се проявява чрез слънчеви изгаряния и поява на пигментни петна по кожата. Има случаи и на хронично ултравиолетово въздействие, при което по кожата се появяват новообразувания. Възможни са и изменения на кръвоносните ѝ съдове.

При фотостареенето кожата губи своята еластичност и променя цвета си. Бариерните и функции спадат и тя става изключително податлива на външни влияния.

Солариум

Фотостареенето предизвиква преждевременната поява на бръчки. В тежките случаи може да доведе до промяна в овала на лицето. Състоянието засяга хора във всякакви възрасти. При него върху засегнатите зони се появява мрежа от малки бръчици, пигментации и хиперкератоза. Мястото остава сухо.

Най-честите зони, които фотостареенето засяга, са откритите лице, шия, деколте, ръце и рамене.

Освен до външни прояви фотостареенето води и до вътрешни, като завишен риск от поява и развитие на онкологични заболявания. Понижените защитни функции на кожата позволяват на свободните радикали без проблем да навлизат в организма.

Ултравиолетовото лъчение понижава показателите на дермалната микроциркулация на кръвта и поява на телеангиектазии и капилярни звезди и предизвиква разширяване на капилярите. Сред най-сериозните възможни усложнения на фотостареенето са меланомата и базалноклетъчният карцином.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати