Защо кожата променя цвета си?

Матова Кожа

Цветът на кожата на всеки човек е предопределен от неговия произход. Степента на пигментацията на кожата определя до каква степен може да се излагате на слънце и какви вреди може да ви нанесе то, ако прекалявате със слънчевите бани.

Кожата става червена, златиста или кафява под влияние на късите ултравиолетови В-лъчи и дългите ултравиолетови А лъчи. В-лъчите, които имат по-силна енергия, увеличават нивото на меланин. Това предизвиква уплътняване на горния слой на кожата, който се проявява в ролята на своеобразен слънцезащитен предпазител.

Въпреки това кожата се променя, тъй като късите ултравиолетови лъчи заедно с кислорода водят до потъмняване на горния слой на кожата.

Дългите ултравиолетови лъчи минават през съединителната тъкан, когато попаднат върху човешката кожа. Меланинът си взаимодейства с дългите ултравиолетови лъчи и кислорода, който прониква в клетките на кожата през кръвта. Така потъмняването на меланина дава на кожата дългоочаквания тен.

Кожата има защитен механизъм срещу слънчевите лъчи и това е потъмняването на горния слой. По този начин не се позволява проникването на ултравиолетовите лъчи в по-дълбоките слоеве на кожата, което я предпазва от различни заболявания.

Перфектна Кожа

Потъмняването на кожата е, както се изразяват дерматолозите, чадър срещу ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Ако кожата ви е прекалено светла и с лунички, има голяма вероятност тя да не може да става нито златиста, нито кафява, а да става тъмночервена, което се предизвиква от влиянието на ултравиолетовите лъчи, без да се получава ефект на потъмняване.

Въпреки че кожата изглежда красива и екзотична под влияние на слънчевите лъчи, фактът, че имате красив тен след време води до по-лесно набръчкване на кожата и по-бърза загуба на нейната еластичност. Затова не е много добра идея да прекарвате часове под слънчевите лъчи, само и само да имате шоколадов загар.

Ако искате да имате шоколадов тен, но да щадите кожата си от вредните ултравиолетови лъчи, използвайте възможността да получите загар преди 10 часа сутринта и след 16 часа. Между 10 и 16 часа е по-добре да стоите на сенчесто място.

Кожата може да променя цвета си не само под влияние на слънчевите лъчи. Кожата може да промени цвета си поради витилиго - определени участъци от кожата на тялото и на лицето губят пигментацията и тя се покрива със светли петна.

Жълтеникавият цвят на кожата може да означава, че е добре да посетите ендокринолог, за да проверите дали всичко е наред с щитовидната жлеза.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати