ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Какво наистина има в червилото

Какво наистина има в червилото

Червило
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Един от най-старите и най-често използвани гримове на планетата, е червилото. Едни от първите червила са се правели в Древен Египет, Рим и Гърция. Тогава съставът им е бил на основата на животинска мазнина, пчелен восък и сок от червено цвекло, в комбинация с няколко вредни вещества.

Днес червилата са много по-безопасни от онези времена. В състава им освен даващите структура и цвят субстанции, производителите влагат и много полезни за устните съставки. Те им придават здрав и плътен вид, а някои дори ги предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Обичайните съставки на едно червило са различни масла, гланц, цветни пигменти, синтетични оцветители, ланолин и други. Около 60 % от общия им състав са естественни масла - рицин, минерално масло, ланолин, какаово масло и растително масло.

Другият важен компонент от червилото е восъкът. Той е комбинация от пчелен, канделилов и карнаубски восък. Тя осигурява свежест и равномерно разнасяне на червилото. Към червилата се добавя и алкохол, който се използва за разтворител на восъците и маслата, които съставляват червило.

Крайният нюанс на червилото се постига чрез добавянето на оцветители, багрила и пигменти. Сред най-разпространените са бромова киселина, растителни оцветители и извлечени от нефт или въглища субстанции.

Нанасяне на червило

Приятният мирис на червилото идва от добавените аромати, които са в много малки количества. Естествените съставки, като витамин Е, масло от ший, жожоба, лайка и слънчогледово масло, както и естествени оцветители, завършват цикъла на производство.

Когато червилата са съставени само от изброените субстанции, то те са безопасни и полезни. Често обаче няма гаранция, че в състава им не се съдържат опасни, токсични и вредни химикали за здравето. Те, подобно на съставките, също могат да са няколко вида. В някои евтини червила се откриват следи от олово. То може да е много вредно за здравето, ако се погълне.

Някои производители добавят оцветители и багрилни вещества, направени от въглищен катран. Това е токсично вещество, което може да предизвика раздразнение на кожата, главоболие и гадене. Други добавят кармин – химически извлечена от насекомите боя. Тя предизвиква алергии и кожно раздразнение.

Добавянето на аромати е позволено, но в много малки количества. Някои от тях обаче могат да предизвикат сухота или напукване на устните или дерматит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати