ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Какво наистина има в червилото

Какво наистина има в червилото

Червило

Един от най-старите и най-често използвани гримове на планетата, е червилото. Едни от първите червила са се правели в Древен Египет, Рим и Гърция. Тогава съставът им е бил на основата на животинска мазнина, пчелен восък и сок от червено цвекло, в комбинация с няколко вредни вещества.

Днес червилата са много по-безопасни от онези времена. В състава им освен даващите структура и цвят субстанции, производителите влагат и много полезни за устните съставки. Те им придават здрав и плътен вид, а някои дори ги предпазват от ултравиолетовите лъчи.

Обичайните съставки на едно червило са различни масла, гланц, цветни пигменти, синтетични оцветители, ланолин и други. Около 60 % от общия им състав са естественни масла - рицин, минерално масло, ланолин, какаово масло и растително масло.

Другият важен компонент от червилото е восъкът. Той е комбинация от пчелен, канделилов и карнаубски восък. Тя осигурява свежест и равномерно разнасяне на червилото. Към червилата се добавя и алкохол, който се използва за разтворител на восъците и маслата, които съставляват червило.

Крайният нюанс на червилото се постига чрез добавянето на оцветители, багрила и пигменти. Сред най-разпространените са бромова киселина, растителни оцветители и извлечени от нефт или въглища субстанции.

Нанасяне на червило

Приятният мирис на червилото идва от добавените аромати, които са в много малки количества. Естествените съставки, като витамин Е, масло от ший, жожоба, лайка и слънчогледово масло, както и естествени оцветители, завършват цикъла на производство.

Когато червилата са съставени само от изброените субстанции, то те са безопасни и полезни. Често обаче няма гаранция, че в състава им не се съдържат опасни, токсични и вредни химикали за здравето. Те, подобно на съставките, също могат да са няколко вида. В някои евтини червила се откриват следи от олово. То може да е много вредно за здравето, ако се погълне.

Някои производители добавят оцветители и багрилни вещества, направени от въглищен катран. Това е токсично вещество, което може да предизвика раздразнение на кожата, главоболие и гадене. Други добавят кармин – химически извлечена от насекомите боя. Тя предизвиква алергии и кожно раздразнение.

Добавянето на аромати е позволено, но в много малки количества. Някои от тях обаче могат да предизвикат сухота или напукване на устните или дерматит.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати