Основни грижи за суха кожа

Крем

Грижата за кожата трябва да е съобразена със спецификата ѝ. Изборът на качествени продукти може да защити кожата на лицето от вредни влияния и евентуални проблеми. Те могат също така да възвърнат здравословното ѝ състояние и да предотвратят развитието на кожни заболявания.

Един от най-често срещаните типове кожа е сухата. Тя е опъната, загрубяла и изпръхнала. Причинява дискомфорт и може да доведе до преждевременно стареене. Обикновено изсушаването се появява по бузите, линията на брадичката и около очите. Устните често се усещат сухи, най-вече през зимата.

Сухата кожа е изключително чувствителна. Когато влезе в контакт с неподходящи козметични продукти и сапуни, тя реагира с раздразнения.

Освен това, тъй като бариерната ѝ функция е нарушена, в нея по-лесно могат да проникнат различни микроорганизми, дразнители, алергени и замърсители.

При грижата за сухата кожа трябва да се избягват изсушаващи съставки, като парфюми и оцветители. Когато избирате продукти, задължително проверете дали са дерматологично тествани върху чувствителна кожа.

Ежедневната грижа за чувствителната кожа включва нежно почистване. Трябва да се използват само неагресивни почистващи продукти, които да не отмиват собствените липиди на кожата.

Най-добри са обогатените с естествени овлажняващи фактори, които задържат влага в кожата. Заложете на такива с включени овлажнители. Опитайте няколко продукта, докато намерите подходящия за вас.

Суха Кожа

Неагресивното почистване на сухата кожа на лицето е особено важно, тъй като употребата на неподходящи продукти може да увеличи изсушаването. Това от своя страна би довело до преждевременното развитие на фини линии и бръчки.

Сухата кожа изключва използването на ексфолианти за лице, абразивните ексфолианти или скрабове, и изобщо каквото и да било търкане на лицето. Не използвайте кърпи и гъби. Те могат да раздразнят кожата. Най-подходящият начин за почистване, е чрез нежни масажиращи движения с върха на пръстите.

Основна грижа за сухата кожа, е хидратирането. Използването на овлажнители не носи влага, а подхранва и възстановява еластичността на кожата на лицето.

Те благоприятстват задържането на съдържащата се в клетките вода. Добре е сухата кожа да се хидратира два или три пъти на ден.

Преди сън винаги мийте лицето си. Независимо грижите, които полагаме през деня, вечер винаги има наслояване на мъртви кожни клетки, прах и бактерии. Именно подобни фактори водят до възпаления. Затова винаги преди лягане е нужно нежно да измиете лицето си.

Не използвайте сапун – в него често има сурови детергенти, които са лишени от естествени овлажняващи масла. Това може да доведе до допълнителна сухота.

Заложете на такива с меки и натурални съставки, ако ли не – използвайте само вода. При всички случаи използвайте хладка вода при почистване на лицето. След почистването пък задължително нанесете овлажняващ нощен крем.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати