Как да се отървем от акнето по гърба

Акне по гърба

За да се справим с акнето, независимо на коя част от тялото ни се е появило, трябва да намерим причината за пъпките. Акнето по гърба, за разлика от пъпките по лицето, може да бъде скрито, но това не го прави по-малко неприятно. Причините за появата на пъпките са няколко.

Те могат да са резултат на прекомерно производство на себум в комбинация със замърсяването. Най-често акне по гърба сигнализира за недостатъчно добра хигиена. Ако при вас именно това причинява пъпките, решението е елементарно – обърнете специално внимание на тази част от тялото си, когато се къпете. Ексфолирайте кожата си и поддържайте порите чисти. След като излезете от банята, подсушете внимателно и нанесете тинктура от невен.

Още една често срещана причина за пъпките по гърба е алергична реакция към някоя козметика. Възможно е козметичните продукти, които използвате, да не понасят на вашата кожа и в отговор да ви излизат неприятни пъпчици.

Потта в комбинация с бактериите не дават възможност на кожата да диша. Според някои дерматолози друга причина за акне по гърба може да бъдат дрехите – синтетичните материи, а понякога и боите, с които багрят дрехите, могат да се окажат виновни за пъпките. В този случай няма друг начин освен да смените дрехите си и да бъдете по-бдителни, когато си купувате облекло.

Невен

Желателно е да си купувате памучни дрехи и такива, които ще ви стоят свободно и кожата ще може да диша спокойно.

Има и няколко неща, които не бива да правите, когато искате да е отървете от акнето, независимо на коя част от тялото ви се намира. Най-важно е да не стискате и чоплите пъпките, защото ги разранявате и може да ви останат белези.

Използвайте козметични средства, в които има бензоил пероксид или салицилова киселина. Мехлемът с бензоил пероксид ще помогне, но трябва да знаете, че кожата ви ще се изсуши, затова трябва да нанасяте и хидратиращ крем. Ексфолирайте кожата си поне един път седмично.

Упоритото и неприятно акне по лицето или по тялото се лекува трудно – най-добре е да потърсите лекарска помощ.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари