Белите точки - къде се появяват?

Кожни Проблеми

Белите точки са също толкова срещано явление, колкото и черните. За разлика от тях обаче, те се образуват под повърхността на кожата.

Белите точки са кожно нарушение, което се образува, когато кожни клетки, бактерии и себум, биват блокирани в порите на кожата. Те могат да се появят по всяко време.

Най-характерни са обаче за пубертета, менструацията, бременността и менопаузата. Приемът на определени лекарства и медикаменти, които увеличават секретирането на себум от мастните жлези, също може да доведе до появата им.

От бели точки страдат и мъже, и жени. По-предразположени са жените, особено когато преминават през различни хормонални проблеми и изменения.

При мъжете най-често бели точки се появяват по време на пубертета. Ако в семейството някой страда от бели точки, вероятността от появата им се повишава.

Белите точки могат да се появят навсякъде по тялото. В най-голяма степен обаче засягат по-мазните области, като нос, брадичка и чело. Появяват се още по ръцете, гърба, гърдите, раменете и бузите.

Бели точки

Белите точки са леката форма на акнето. Състоянието се лекува сравнително лесно. Терапия с продължителност от около осем седмици с продукти, съдържащи бензоил пероксид или салицилова киселина, обикновено дава резултат.

Освен това състояние, с названието бели точки може да се обозначат и милиумите. Те не са обикновени пъпки и справянето с тях е много по-трудно.

Те представляват малки плътни бели образувания, пълни с кожна мазнина. Нямат отвор към повърхността на кожата, а съдържанието прозира през нея като бял възел.

Милиуми се появяват най-често по лицето. Ако са много, то изглежда като посипано със зърна. Най-често се образуват на клепачите, бузите, челото и областта зад ушите, както и по белезите от рани.

Причина за появата на тези малки „бели” пъпки, отново може да са пубертет и мазната и смесена кожа. Липсата на хигиена или дефицитът на определени витамини – също. Злоупотребата с мазни храни и грешките в диетата могат да спомогнат за това.

Милиумите не могат да се отстранят в домашни условия. За премахването им е нужно посещение в козметичен салон.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати