ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Как се образуват стриите?

Как се образуват стриите?

Стрии

Стриите са един от най-лошите кошмари за всяка една жена. Много е изписано за това как да се борим с тях. За да разберем обаче кой е най-ефективният начин, първо трябва да сме наясно с това как всъщност се образуват те.

Епидермисът е най-горният слой на кожата. Под него е дермата – розовата съединителната тъкан. Тя е отговорна за еластичността, плътността и разтегливостта на кожата, тъй като там са разположени колагеновите и еластични влакна. Обичайно, дермата може се разтегне и да се върне в първоначалния си вид.

Тази еластичност е от огромно значение на правилното функциониране на кожата. Когато обаче върху нея действат различни фактори, като бързо натрупване на килограми и бременност, може да се стигне до разкъсвания.

По време на едно такова разтягане, дермата може да се разтегне прекалено много и да се стигне до разкъсвания в отделни участъци в нея. В резултат на това се образуват хлътнали, продълговати белези, които наричаме стрии.

Стриите най-често се появяват в областите, където има натрупване на най-много мазнини. Първоначално кожата на засегнатото място става розова на цвят и изтънява. Скоро след това се появяват „нови стрии” - розови или лилави линии. С времето те избледняват и могат да добият или телесния ви цвят, или стават бели – „стари стрии”.

Стриите са по-характерни за жените, като около 70% от тях развиват стрии през пубертета. През същия период процентът на засегнатите мъже е 40. Бързото израстване на тинейджърите през пубертета, както и рязката промяна в теглото, са най-честите причинители на това явление в този период.

Бременна със стрии

Стриите преобладават предимно и сред раждалите жени, поради прекомерното разтягане на кожата през периода на бременността. През последните години обаче се забелязва и нарастване на засегнатия брой мъже. Употребата на стероиди от млади, активно спортуващи мъже, активно допринася за това.

Стриите не са заболяване. Те са състояние на кожата, което прави борбата с тях изключително трудна. Стриите създават голям дискомфорт и водят до ниско самочувствие и срам от показност на засегнатите зони. Това са най-често седалище, бедра, гърди и страничните повърхности на корема.

Справянето с проблема винаги е частично, тъй като прекъснатите еластични влакна на дермата няма как да бъдат възстановени. Все пак има различни методи, като правилно хранене, физическа активност, масажи и редица козметични процедури, които могат да спомогнат за по-добрия вид на засегнатите области.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати