Омразните черните точки – как се образуват?

Акне

Черните точки се наричат още отворени комедони. Освен черен, те могат да имат и жълт цвят. Черните точки често се описват като малки черни точки по тялото и най-вече лицето.

Те се получават в резултат на запушване на фоликула. Принципът на поява на жълтите точки е същият, с едната разлика, че те са по-широки от космения фоликул и са запълнени с мъртви кожни клетки и себум.

От медицинска гледна точка черните точки са предвестници на акнето. Те се появяват малко преди бактериите да инфектират порите. Те са замърсявания, които създават условия за растеж на бактериите, които са постъпили от повърхността на кожата. Това от своя страна възпалява порите и води до образуването на пъпки.

Черните точки са кожен проблем, чието начало се поставя в пубертета. Тогава нивата на хормоните се повишат, мастните жлези се стимулират, а това води до свръхпроизводство на себум. В своята същност себумът защитава кожата и косата. В обичайното си състояние той преминава през пората навън.

Чисто Лице

В така важния за кожата себум се съдържа още меланин. Този пигмент отговаря за цвета на кожата. Това от своя страна има своя принос за почерняването на пълните пори.

Черните точки могат да засегнат всяка кожа, но са най-характерни за мазната. Състоянието се утежнява от употребата на масла и грим. Неправилното третиране и почистване също вредят. Тъй като са вътре в порите, те няма как да бъдат отстранени само с търкане и миене.

Освен всичко друго, трябва да се спомене, че ако сте предразположени към поява на черни точки, няма как да излекувате състоянието. Това е една повтаряща се неприятност, с която трябва ежедневно да се борите, за да не доведе до по-сериозни последствия, като пъпки, акне, възпаления и други.

Има много натурални разтвори, които помагат за премахването на черните точки от лицето. Парните бани за лице са много полезни. Ежедневната хигиена и използването на подходящи продукти за типа кожа са от съществено значение за поддържане на здравия ѝ вид.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати