Опасни бактерии се крият в грима ни

Грим

Употребата на козметични продукти като спирала, сенки за очи, крем за лице, черен молив и червило е неизменна част от живота на дами от цял свят. Оказва се обаче, че козметиката може да е както средство за разкрасяване, така и наш много коварен враг, причиняващ заболявания, сочи ново проучване.

Учени алармират, че животозастрашаващи бактерии, между които и смъртоносен щам, са били намерени при лабораторни тестове на грим, извършени в Обединеното кралство, пише вестник Дейли експрес.

Изследването е направено от специалисти от Лондонския университет Метрополитън. Учените са анализирали състава на четири козметични артикула, чиито срок на годност е изтекъл. Те тествали и един продукт, който все още бил подходящ за ползване. Учените разгледали щателно червило, гланц за устни, руж и тонален грим, предоставени им от британки.

По време на тестването учените се натъкнали на опасни бактерии, които могат да станат причина за появата на акне и дихателни проблеми. Те също така могат да причинят и летални инфекции, които също не са за подценяване.

Сред намерените бактерии е и Enterococcus faecalis. Тя се слави като главен причинител на опасното заболяване менингит. В Обединеното кралство то е отговорно за смъртта на много малчугани до 5-годишна възраст. Същата бактерия може да доведе и до отравяне на кръвта.

Гримове

Сред останалите бактерии, които изследователите забелязали в козметичните продукти, са Eubacterium - отговорник за бактериалната вагиноза, както и Enterobacter - причинител на инфекциите на дихателни пътища.

Според учените голяма част от дамите изобщо не си дават сметка за опасните обитатели на техните козметични продукти. Ето защо експертите съветват жените редовно да проверяват годността на червилата, кремовете, сенките за очи и останалите продукти, с които третират своето тяло.

Освен това те трябва да съхраняват козметиката си по начин, указан на опаковката. В случай че срокът на годност е изтекъл, съответният продукт трябва да се изхвърли, независимо дали е бил разопакован или не.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати