Кои са билките, които ни правят красиви?

Разкрасяване

Природата е дала на човека всичко, от което се нуждае. Един от тези жизнено важни компоненти са билките. Приемът им се отразява благоприятно на целия организъм. Освен това те се добавят и в редица козметични продукти.

Грижата за кожата и косата са първите, що се отнася за представителната част от красотата на човека. Билките са най-добрите продукти за красота. Най-добри са горските билки, плодове и диви цветя. За приготвяне на всякакви козметични извлеци най-често се използват растения, които не съдържат силно действащи отровни вещества. Това им позволява по-продължително използване без опасност от вредни въздействия.

Въпреки всичките ползи, безразборното съчетаване и приемане на билки или растения е вредно. Някои веществата в тях могат да си взаимодействат и да проявяват несъвместимост един към друг.

Билки

В домашни условия билките и растенията могат да се приемат под формата на лечебни сокове, отвара, настройка, тинктура, извлеци, запарка и други. Лекарствени източници са цветовете, листата, цветните пъпки, коренищата, корените, младите клонки, дървесните кори, грудките, семената и плодовете. За приготвянето на лекарствени извлеци те се използват най-вече в изсушен вид.

С характерни лечебно и витаминни свойства се отличават зърнастецът, глогът, златният дъжд, шипката, дрянът, трън, боровинките, френското грозде, конският кестен, офиката и други.

Етерични масла се добиват от хвойната и аморфата, които имат активно приложение в козметиката и парфюмерията. Растителни масла пък се добиват от лешниците, жълъдите, семките, орехите, бадемите, джанката, ядките на киселицата, крушата, вишната и други.

Поради възможните алергична реакция при приготвянето за домашни средства за разкрасяване и здраве всеки нов билков продукт трябва да се тества от вътрешната страна на ръката, преди да се прилага на лицето. Билковите отвари не се препоръчват на бременни и кърмещи жени, както и на малки деца преди консултация с лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати