Имате акне? Значи здравето ви куца!

Акне

Акнето е кожен проблем, който може да засегне хора в различни възрасти. Така близо 80 % от хората на възраст между 11 и 30 години страдат от този кожен проблем.

Появата на пъпки по тялото е резултат от запушването на космени фоликули, и то най-често от мъртви клетки или от естествено срещаното омазняване на кожата (отделящият се от мастните жлези себум). Често при свърхпроизводство на себум порите на кожата се запушват, стигайки се до появата на пъпки (с бял връх, черен връх или така наречените кисти).

Появата на акне е в пряка корелация с области на тялото, където концентрацията на мастни жлези е повишена. Такива са вратът, гърбът, бедрата, гърдите, разбира се и лицето. Появата може да зависи и от генетична предразположеност, прием на някои лекарства, бактериален причинител, повишена хормонална активност.

Особено през периода на тийнейджърството при подрастващите момчета и момичета е налице производството на повишени количества на андрогени. Това са мъжки полови хормони, предизвикващи секрецията на повече себум.

Установено е, че стресът също повлиява акнето, така че би могъл да влоши неговата изява, макар да няма категорични данни, че той може да го предизвиква.

До появата на акне може да се стигне и след прием на контрацепция от жените (по инжекционен или дуг път). Също приемът на стероиди често от спортистите може да доведе до тежки форми на акне.

Пъпки

Има една бактерия, наречена Propionibacterium, която обичайно се намира е здравите космени фоликули. В случаи обаче на нейното свръхпроизводството се отделя ензим, който разгражда себума и предизвиква възпаление.

Диетичният режим в ежедневието може да повлияе организма и да предизвика акне. Така например се смята, че консумацията на повече тестени изделия, ориз, захар, както и на млечни продукти е виновна за кожния проблем. Изобщо причината се корени в похапването на храни с висок гликемичен индекс. А повишаването на кръвната захар предизвиква тялото да произвежда инсулин и инсулиноподобен растежен фактор 1.

Той, от своя страна, насърчава тялото да произвежда повече мъжки хормони и така се отделя повече себум. Така и хора с диабет, които приемат инсулиноподобен растежен фактор 1, често се сблъскват с акнето.

Проблеми с черния дроб също могат да бъдат причина за появата на акнето. Ако Вашия черен дроб не е в състояние да детоксикира кръвта адекватно, токсини трябва да намерят алтернативен маршрут на екскреция. И обикновено това е кожата.

Акнето може да е симптом и при състояние на чревна токсичност. Тогава червата не са способни да отделят отпадъците от организма. Това състояние е тясно свързано и с проблеми с черния дроб.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари