ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Интересни факти за веждите

Интересни факти за веждите

Вежди

Веждите са рамката на лицето. Те му придават индивидуалност и неподправена красота. Около тях обаче има немалко факти, които са повече от интересни.

Надали сте се замисляли каква е истинската функция на веждите. Формата и разположението им изобщо не са случайни. Те са симетрично извити, като по този начин държат влагата далеч и отклоняват течностите от очите.

Всеки косъм във вашите вежди е жив около четири месеца. Толкова време е необходимо той да падне и на негово място да израсте нов.

Косъмчетата във всяка вежда наброяват около 250. При много гъсти и неоскубани вежди обаче този брой може да надвиши 1 100 косъма.

Веждите получават гласови команди. Колкото и странно да звучи, оказва се, че веждите се контролират от гласа. Когато той се повиши, веждите също се надигат и обратното.

Именно веждите са тези, които се движат при несъзнателните ни реакции. Така например, когато се изненадаме, те се движат се по симетричен начин една към друга. Когато лицето ни добие волеви израз пък, те се сбръчкват асиметрично.

Експеримент е доказал, че идентифицирането на хора, били те приятели и дори роднини, е много по-трудно, ако лицата им са без вежди. Оказва се, че за разпознаване на дадено лице най-важни са именно веждите, а не очите, както се смяташе до момента.

Форма на веждите

Повечето животни също имат вежди, но само при хората те са разположени върху неокосмена кожа. Те издават емоциите ни, дори когато се опитваме да ги прикрием. Това ни прави по-лесно разгадаеми. Всъщност всяко потрепване на веждите ни има своето значение в езика на мимиките, жестовете и тялото.

Днес модата на дебелите вежди още не е отшумяла. През годините обаче тенденциите за тяхната дебелина и форма често са се изменяли. В Древен Египет например мъже и жени подчертавали веждите си, за да изглеждат по-тъмни и изразителни. По времето на Възраждането във Флоренция пък модата е повелявала веждите да се бръснат изцяло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати