Коса като слама - как да се справим?

Суха коса

Колкото и да искаме да имаме лесна за третиране коса, на някои от нас просто не ни е писано. Най-голяма роля тук има наследствеността и генът. Ако косата ви прилича на слама, няма блясък, непокорна е и цъфти често, то ще се наложи да се научите да живеете с нея и да полагате нужните грижи, за да изглежда добре.

Ако косата ви е непокорна, стърчи във всички страни, лишена е от обем и блясък, не се отчайвайте – има начин да се справите с всичко това.

Косата, приличаща на слама, е претоварена. Причините може да са външни – третиране с бои, преси, сешоари, или вътрешни, като наличието на някое заболяване, прием на медикаменти или строга диета. Каквато и да е причината за изтощаването, резултатът са груби кутикули на косъма, а ефектът е твърде очевиден. Това, което може да направите, е да започнете да отделяте на косата си необходимото време и нужните грижи.

Грижата за косата, приличаща на слама, започва с внимателно измиване с шампоан. Забранено е грубото търкане и скубане. Внимателно масажирайте шампоана в скалпа и по дължината на косата. Прецизното измиване предотвратява прекомерното хвърчене на косата. Балсамът е задължителен в края на всяко измиване. След къпането я увийте внимателно в кърпа, но не я претривайте. Това води до накъсвания.

Приличащата на слама коса се разресва само с гребен с широки зъбци. За да улесните разресването ѝ и да възстановите вида ѝ, използвайте маски без отмиване. Най-добри за този тип коса са тези с екстракти от червени боровинки и акай бери. Двата плода са богати на антиоксиданти и витамини, които активно предпазват и подхранват косата.

Шампоани

Боядисването на приличащата на слама коса трябва да става само в краен случай. Ако все пак се наложи, то трябва да става изключително внимателно и само с продукти, които активно защитават косата и здравия ѝ вид.

Когато измиете косата, е най-добре да я оставите да изсъхне сама. Почти сухите кичури коса се издухват с кръгла четка с голям диаметър. Това прави непокорната коса по-мека и блестяща. Винаги трябва да се реши в посока от корените към краищата, а сешоарът да се държи на най-малко 15-20 см от главата.

Продуктите срещу хвърчаща коса и препаратите за изправяне се нанасят на още влажната коса. Те активно покриват всеки косъм с тънък силиконов слой, който покрива и попълва пукнатините и дефектите в кутикулите. Това ги прави отново гладки и блестящи.

Когато използвате стилизиращи продукти, то залагайте на тези с вакса или гел в състава. Избирайте само серии, които придават блясък.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати