Мийте правилно косата си, за да е лъскава и красива!

Миене на косата

Красивият външен вид зависи не само от прическата, но и от състояние на косата. А то често се определя от това дали я миете правилно. Има няколко правила за миене на косата, които гарантират, че тя ще е винаги лъскава и здрава.

Косата трябва да се мие толкова често, колкото се налага - ако всеки ден я излагате на въздействието на цигарен дим и други вредни изпарения, можете да я миете всяка вечер. Важно е да използвате подходящ шампоан за тази цел.

Мийте косата си тогава, когато тя вече започва да се замърсява - при всеки това е индивидуално и може да я миете веднъж на два или на три дни или дори веднъж седмично. Ако спортувате активно, мийте косата си след всяка тренировка. От значение е и типът на косата - мазната коса трябва да се мие 2-3 пъти седмично, сухата може да се мие и веднъж седмично.

Не е добре да не миете косата си, ако я усещате по-тежка и мазна. Ако не я измиете при това положение, можете да предизвикате поява на пърхот или на възпаления по кожата на главата. Важен компонент от правилното миене на косата е водата. Най-добре е, ако миете косата си с преварена вода.

Но ако косата ви е в много добро състояние, това не се налага, използвайте водата от душа. Тя трябва да е с температура 35-40 градуса и не повече. За да определите дали температурата на водата е добра, сложете лакътя си под струята - ако не ви пари, тази вода е подходяща за миенето на косата ви.

Имайте предвид, че колкото е по-мазна косата, толкова по-хладка трябва да е водата. Ако миете мазна коса с прекалено топла вода, това активира работата на мастните жлези и косата може да стане още по-мазна, след като изсъхне.

Шампоан за коса

Преди да миете косата си, я срешете добре, като разплетете заплетените краища. След това намокрете обилно косата, не трябва да остане и едно сухо местенце. Налейте в дланта си шампоан с големината на орехова ядка. Ако мислите, че колкото повече шампоан използвате, толкова ще е по-чиста косата ви, се заблуждавате.

Оставете малко вода да се стече в ръката ви, където е шампоанът, и нанесете тази смес върху косата си с леки кръгови движения. Този масаж спомага за подобряването на състоянието на кожата на главата и прави по-стабилни луковиците на космите.

Шампоанът се нанася по цялата дължина на косата, като се почне от корените и се върви към връхчетата. Дългата коса не трябва да се търка, все едно перете дреха - това води до начупване на косъма. Шампоанът се измива с топла вода. Изплакването трае три пъти по-дълго, отколкото нанасянето на шампоана. Върху косата не трябва да остава и капка шампоан.

Дори косата ви да е чиста, измийте я още веднъж с шампоан, за да проникне в дълбочина и да отстрани всичко, което ще кара косата ви да изглежда мазна въпреки миенето. След измиването с шампоан използвайте балсам, той ще направи косата мека. Балсамът се изплаква и след това косата се покрива с топла чиста кърпа. Това се прави, за да няма стрес за косата от смяната на температурата.

Леко притиснете кърпата към косата си, за да отстраните влагата, а след това я махнете, за да изсъхне косата ви. Ако температурата в помещението е по-ниска от 15 градуса, сушете косата си, увита в кърпа. Прекалено честото изсушаване на косата след миене със сешоар води до чупливост на косъма.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати